Podijeli članak

Veliki broj smrtnih slučajeva, navodi Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, pokazatelj je da u BiH ima ogroman broj zaraženih koji se ne liječe ili se kasno jave u bolnice.

-Imamo veliki broj zaraženih koji se na vrijeme ne jave u COVID ambulante, zbog čega im se zdravstveno stanje pogoršava, a to na kraju, nažalost, kod nekih dovede do smrti. Jedini spas da se izbjegne ovakav crni scenarij je pooštravanje mjera, pa čak i uvođenje “lockdowna” - kaže Drljević za Avaz.

Broj novozaraženih, dodaje Drljević, drastično bi se smanjio da se uvedu mjere izolacije, jer bi se ljudi manje sastajali. Građane je pozvao da se, čim osjete neki simptom, jave u prvi dom zdravlja, a ne da čekaju pet, pa i 10 dana, jer tada situacija već postaje alarmantna.

-Vidim da druge europske države uvode “lockdown” kako bi se zaštitile. I kod nas bi nadležni o tome trebali početi razmišljati. Dovoljni su ovi podaci o broju umrlih koji svakodnevno stižu da se poduzmu određene mjere - smatra Drljević.

Kad je riječ, navodi Drljević, o izbornom danu i koronavirusu sve će se znati za nekih 15 dana.

-Hoće li se zbog izbora povećati broj novooboljelih, ili su građani ipak bili odgovorni ubrzo ćemo saznati – kazao je Drljević.