Podijeli članak

Luka Dončić pokazao je da se velikan ne postaje samo fenomenalnim igrama nego i jednako takvim gestama i ljudskošću.

Sve to vidjeli smo od slovenske NBA senzacije dok je vodila Dallas do pobjede 107:97 protiv Oklahoma Cityja. 

Dončić je bio prvi strijelac (29), drugi skakač (11) i asistent (5) utakmice u kojoj nije imao nijednu izgubljenu loptu. Tako je postao tek drugi igrač, uz Giannisa Antetokounmpa, koji je ove sezone u najjačoj ligi svijeta odigrao meč s 25 poena, 10 skokova, pet asistencija i bez izgubljene lopte. 

Međutim, ove noći, kao i one prethodne u NBA ligi, sve je bilo nebitno u odnosu na pogibiju Kobea Bryanta. Luka Dončić je svom uzoru i njegovoj kćeri, koji su prerano okončali živote u padu helikoptera, počast iskazao na nekoliko načina.

Prvo tako što je na teren izašao u omiljenim tenisicama Kobea Bryanta, na kojima je napisao "Počivaj u miru, Kobe" i "Počivaj u miru, Gigi".

Zatim tako što je nakon podbacivanja uzeo loptu i pustio da njegovoj momčadi istekne napad u trajanju od 24 sekunde. Kobe je u drugoj polovici karijere nosio upravo taj broj. Osim toga, Dončićeva i suparnička momčad počeli su meč i tako što su isforsirali "8 second backcourt violation", još jedan hommage Kobeu, koji je u prvom dijelu karijere nosio dres s brojem 8.

Tijekom utakmice Dončić je usprkos sjajnoj partiji očito bio odsutan i potresen zbog Kobeove pogibije, što se uostalom vidjelo i tijekom rituala na početku meča. Dok je sjedio na klupi, uopće nije pratio što se događa na terenu, samo je buljio u prazno. Vidio je to i njegov suigrač Boban Marjanović, koji mu je prišao i zagrlio ga, na što se Dončić slomio i rasplakao, prenosi Index

Nakon utakmice je izjavio: "Velikim dijelom utakmice bilo mi je jako teško igrati. Samo sam mislio na Kobea. Uvijek će biti s nama. On mi je bio uzor i motiv za bavljenje košarkom."