Podijeli članak

„Dvostruka kriza i sve veći gnjev vladaju SAD-om“ – opisuje kaos koji cinici nazivaju i „američkim proljećem“ naslovnica New York Timesa.

Pandemija i masovna nezaposlenost su živce nacije dovele do ruba, a preko ih je gurnula policijska brutalnost i bezrazložna smrt nezaposlenog crnca Georga Floyda. Amerika gori: na ulicama je Nacionalna garda, predsjednička obitelj u bunkeru Bijele kuće, padaju prvi mrtvi demonstranti, a destrukcija, dim i plamen se prelijevaju ulicama više od 140 gradova. Washington Post u ponedjeljak sa zebnjom primjećuje kako se SAD smanjuju dok demonstracije jačaju, te Trumpa nimalo uvijeno nazivaju pogrešnim vođom za ovo vrijeme. Čovjek koji je od prvoga dana svojega mandata, čak i po sudu Lady Gage, biračima nudio samo neznanje i predrasude ispostavlja se, međutim, kao jedini koji teoretski može zaustaviti ekspandirajući kaos.

Ni najljući kritičari ga ne mogu izravno kriviti za koronavirus ni njegove prateće ekonomske efekte, jednako kao ni za negativno američko nasljeđe ropstva, segregacije, policijske sirovosti i rasnih nepravdi. No, stoji i činjenica da je Donald Trump svojim prezirom, vulgarnošću, bešćutnošću, nerazumijevanjem demokracije i napadima na kritičare i tradicionalne medije itekako dugo podgrijavao ubojiti koktel koji je eksplodirao s krizom.

Ako se u mirnim okolnostima vidjela njegova nekvalificiranost za najodgovorniju dužnost na svijetu, ona se sad može rukom opipati. Operiran od zadnjih natruha sposobnosti da smiri strasti i ohladi glave, „Narančasti“ i u trenutku dok Amerika gori lamata autoritarnim jezikom koji bijesnim očajnicima prijeti puškama i opasnim psima, proziva „razbojnike“, zabranjuje antifašiste… „Nacija uzaludno čeka na govor u kojemu bi mogli naslutiti empatiju, kolektivnu utjehu i vidanje rana“ – komentira vidljiv raskol britanski Guardian.

Čovjek čiji je narcisoidni poremećaj veći i od njegova osobnog bogatstva i od američke političke tradicije ulice gradova u plamenu zalijeva retoričkim benzinom i nije ga briga za ništa osim za vlastiti simbolički trijumf. „Trump je razarač. Ako treba žrtvovati cijelu zemlju da bi se zaštitio njegov položaj, on je to spreman učiniti. Pokazao je volju uništiti sve u njoj, međunarodne i globalne odnose, pa i vlastiti narod, ako ga ne želi zaštititi“ – kaže LaTosha Brown, aktivistica za građanska prava i suosnivačica organizacije Black Voters Matter. Analogiju s jednim njemačkim vođom pred njegov konačan pad nije potrebno naročito isticati (i on se jednako junački bio sakrio u bunker).

Šef udruge za građanska prava Color of Change Rashad Robinson napominje da Trump živi od neprijateljstava i podjela i potiče ih na svim razinama. Njegova sadašnja najava da će pokret antifašista zbog sudjelovanja u demonstracijama uvrstiti na listu terorističkih organizacija nije pala s neba: još ih je 2017. u Charlottesvilleu bio moralno izjednačio s pripadnicima bijelih supremacista iz Ku Klux Klana.

Savjetnici i financijeri ga, u strahu od nepredvidivih posljedica krize i Joea Bidena, sve više potiču na nixonovsku retoriku zakona i reda. Njome bi demokrate i svojega glavnoga rivala mogao prokazati kao poticatelje kaosa, anarhiste ili kolebljivce, te je u te svrhe i pokrenuta masovna mobilizacija Nacionalne garde. Mnogi s druge strane žudno iščekuju najavljeni plan Bidenovog izbornog tima za okončanje američkoga policijskog nasilja, i to smatraju najboljim odgovorom na aktualne igrokaze. Stožer demokratskog predsjedničkog kandidata izbore sve češće prezentira kao bitku za spas duše nacije.

„Ako nas je Trump bilo što dosad naučio, to je da niti jedna obojena i siromašna osoba neće pobijediti bude li on ponovno izabran“ – drži DeRay Mckesson, vodeći aktivist pokreta Black Lives Matter. Maneken bogataške bešćutnosti i bijeloga vandalizma nikome razumnome zapravo ne može iznova prodati ulogu vjerodostojnoga spasitelja cijele nacije.