Podijeli članak

Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH. To je moj dojam i tako vidim inicijativu predsjednika Milanovića. Potpis na Daytonskom sporazumu stavile su i Srbija i Hrvatska i ovo je signal da Hrvatska neće biti puki promatrač događanja u BiH. Uostalom, to se nedvosmisleno čulo i javno od predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

To je u intervjuu za Srpska.info kazao član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

-Ja imam kapacitet i legitimitet kao srpski član Predsjedništva BiH da govorim u ime Srba, koji su me ogromnom većinom birali na prošlim izborima. Službeni Zagreb je tražio adresu s kojom može da razgovara, s kojom može da se dogovara i koja dogovoreno može da provede. Da sam na njihovom mjestu, postupio bih isto. Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju kako trebaju razgovarati s Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako „parazitira na hrvatskom biračkom tijelu“. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele razgovarati - kazao je Dodik.

Prokomentirao je i stav lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se prvo ljutio zbog toga što u Zagreb nije pozvan Šefik Džaferović, a onda ga ni on nije poveo sa sobom!

-Bakir Izetbegović se uvijek ljuti kada stvari ne idu onako kako ih je zacrtao bošnjački politički ili vjerski vrh. Bojim se da se sada može ljutiti koliko god hoće, stav Zagreba je jasan. Nije Bakiru krivo što nisu zvali Džaferovića. Njemu je krivo što nisu zvali Komšića, koji je biran glasovima Bošnjaka, a hrvatski je član Predsjedništva. Da je službeni Zagreb pozvao Komšića, Izetbegović bi slavodobitno poručio Hrvatima da nije važno kako oni glasaju sve dok Bošnjaci imaju rezervnog člana i toga člana priznaje i Zagreb. Pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune, ljuti se - smatra Dodik.

Kazao je i da je Hrvatska prirodno zainteresirana za položaj Hrvata u cijeloj BiH.

-Međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH i mislim da će Bošnjaci morati to pitanje staviti na stol ili će se stvari zakomplicirati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmiramo i svoja prava predviđena Daytonskim sporazumom - istakao je Dodik.

Na pitanje kako komentira izjavu Komšića da je koncept konstitutivnosti u BiH zastario, da ne postoji u Europi i da nitko nema eksluzivno pravo da predstavlja cijeli narod, Dodik je rekao:- Nije to jedino mjesto gdje Komšić pokazuje da ne poznaje sustave u državama EU, počev od države gdje su locirane gotovo sve europske institucije, Belgije. To što on misli da je nešto zastarjelo uopće ne znači da je tako, jer retorički mogu da postavim pitanje što će biti ako Komšić pomisli i nešto teže od toga!? BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ukidanje bilo koga od ta dva principa vodi ukidanju BiH. To je jasno svima i u BiH i van nje - odgovorio je Dodik.