Podijeli članak

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sastat će se danas u Mostaru.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH s početkom u 11 sati, a izjave za medije planirane su u 13 sati.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će na današnjem sastanku u Mostaru sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem razgovarati o tome šta je to što sprečava afirmaciju srpskih i hrvatskih interesa, ali ne na štetu Bošnjaka.

"Netko je izabrao da mu je važniji neki tehnički dokument koji oni zovu godišnji nacionalni program (ANP) za članstvo u NATO, nego institucije BiH, njeni projekti i njen europski put", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On smatra da je rješenje da u BiH bude postignut dogovor koji bi deblokirao saradnju sa NATO-om, a da nije ANP.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već surađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir.

"Ono što je sada potrebno jeste novi institucionalni okvir u kome bi se radilo na reformi obrane. Mi smo zainteresorani da se radi na smanjenju broja pripadnika Oružanih snaga, jer mnogo koštaju, a ne znače puno", rekao je Dodik.

On je pozvao Bošnjake da ponude neki dokument kojim može da se uspostavi suradnja sa NATO-om, ali je naglasio da to ne može da bude ANP za članstvo.