Podijeli članak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini „doviđenja BiH”, iz koje RS izlazi”.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o odlukama Ustavnog suda BiH, Dodik je na engleskom jeziku rekao „Goodbye BiH, welcome RS-exit”. 

- Naivno smo vjerovali da će stati kada su ukidali naša nacionalna obilježja. Neki veleposlanici tvrde da nam jedino preostaje da poštujemo Ustavni sud i njihove odluke. To vam je ravno onima koji su odvedeni u fašističke logore i tamo stavljeni u očaj, i koji su samo jedno očekivali od onih koji su ih ubijali, da će jednom postiti ljudi, da će prestati – ustvrdio je Dodik. 

Zahvalio je liderima svih političkih stranaka na, kako je dodao, predanom radu na usuglašavanju zajedničkih zaključaka i spremnosti da nadvladaju netrpeljivosti u obrani interesa RS.
 
– Za 60 dana se vidimo, vjerujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao - rekao je Dodik.
 
Dodao je da se ne smije oklijevati u donošenju odluke važnih za prošlost, sadašnjost i budućnost RS.
 
-RS i srpski narod nemaju šanse u BiH.... ustvrdio je, između ostalog, on i istaknuo kako je Narodna skupština RS ključno mjesto svih odluka i oko nje se svi trebaju okupiti. 

Posebno skupštinsko zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu točku, koja je naslovljena kao "Informacija u vezi antidaytonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski dužnosnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.