Podijeli članak

Veliki putevi, poput onoga koji će biti izgrađen između Beograda i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada - izjavio je danas u Ankari predsjedatelji Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA), prenosi Fena.
 
Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.
 
On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom suradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava euroatlantski put BiH, "što je razumljivo, jer je i sama članica NATO-a".
 
On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.
 
Dodik je podsjetio i da BiH ima formaliziranu suradnju s NATO-om, prvenstveno kroz Partnerstvo za mir.
 
- Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok, što će eliminirali probleme i zagađenja - rekao je Dodik, podsjetivši na značaj projekta Turski tok za gospodarski razvoj, ali i ekologiju.
 
Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijeloj regiji.
 
- Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način - rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i da je nedavno kupila obveznice vlade entiteta Republika Srpska, što govori o jačanju povjerenja.
 
Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.
 
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između dvije države.
 
Predsjedatelj i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne službeni posjet Ankari.
 
Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.
 
Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.