Podijeli članak

Srpski politički lider u BiH Milorad Dodik danas je ponovo privlačio pažnju izjavama. Ovaj put se dotakao i činjenica o središnjici SDA, te je otkrio kako se ona nalazi u srpskoj vili. 

-Sjedište SDA u Ulici Mehmeda Spahe u Sarajevu je u srpskoj vili. To je objekat koji je bio vlasništvo jednog od najbogatijih Srba između dva svjetska rata - Mihaila Semijana. Postoji zahtjev o povratu, ali SDA neće da vrati nasljednicima tu zgradu, niti da se iseli - rekao je Dodik, dodajući da to govori o običnoj otimačini u Sarajevu. 

Naveo je da je 1938. i 1939. godine većina imovine na Baščaršiji bila srpska, a da sada tamo nema Srba. Istaknuo je da, ukoliko SDA ne želi sa srpskim narodom da gradi BiH, onda mora prihvatiti da ne može održati ovu zemlju. Osvrnuo se i na Aneks II te dodao kako Bošnjaci odbijaju razgovarati o međuentitetskoj liniji razdvajanja.

"Samo tri posto linije je markirano. Mi nećemo odustati od toga da se provede Daytonski sporazum. Bošnjaci samo govore da oni provode Daytonski sporazam. Bez obzira na razliku, pozivam ih da surađuju", rekao je Dodik.S