Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako nikad nije prestao sanjati samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi uvjeren u to.

"Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratit ćemo se na daytonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražit ćemo pravo na samoopredjeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je braniti svoj narod, svoje vrijednosti i svoju državu", rekao je Dodik za beogradski "Alo".

Na pitanje bi li to moglo dovesti do novih oružanih sukoba kao što poručuju iz Sarajeva, Dodik je poručio da rata neće biti.

"Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencija, nema formalne mogućnosti za rat", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je, međutim, upozorio na opasnost koja prijeti od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija koje vrši SDA i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu.

Dodik je istaknuo kako će pratiti i pitati što znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest tvornica u Federaciji, a pod frazom "za ne daj Bože".

"BiH bi trebala težiti demilitarizaciji, a oni su pokupili sudionike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije `za ne daj Bože`. Misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli uništiti Spsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sustav kako da braniti i to eliminirati u samom začetku", kaže Dodik.

On je naveo i kako će koalicija na vlasti u Republici Srpskoj izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o svemu što se događalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika.