Podijeli članak

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je opet rekao kako je Republika Srpska zapravo država srpskog naroda i istaknuo da joj je krajnji cilj samostalnost i ujedinjenje sa Srbijom.

"RS je nedvojbeno država srpskog naroda", kazao je čelnik bosanskih Srba povodom Dana Republike Srpske, koji se obilježava danas.

Za razliku od ranije, ove je godine obilježavanje tog praznika koji je ustavni sud BiH proglasio neustavnim organizirano bez parada policajaca i vatrogasaca te bez masovnih okupljanja zbog pandemije.

Dodik: RS je ostvarenje višestoljetne ideje da Srbi imaju svoju državu

Trenutno predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH, Dodik je u videosnimci ponovio da je Republika Srpska "ostvarenje višestoljetne ideje Srba da imaju svoju državu", prenosi Hina. 

Kazao je kako je taj entitet rezultat borbe što su je Srbi vodili od razdoblja turske okupacije do komunističke bivše SFRJ koja je srpskom narodu pokušavala uskratiti identitet "formirajući neke druge nacije".

"To nikada nije bila borba za BiH, nego za jedinstvo sa Srbijom" rekao je Dodik dodavši kako je konačni cilj samostalna i slobodna Republika Srpska.

Najavio je da će za dvije godine biti najveća proslava Dana RS-a

Dio zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SRBiH je 9. siječnja 1992. protuustavno proglasio "Srpsku Republiku BiH", pokušavši tako spriječiti neovisnost BiH. Ustavni sud dvaput je presudio da je obilježavanje tog datuma neustavno jer krši prava Hrvata i Bošnjaka koji žive na teritoriju RS-a.

Unatoč tome što je ta presuda obvezujuća, vlasti u RS-u nastavile su s tom praksom, a Dodik je danas najavio da se 2022. može očekivati najveća proslava do sada.

"To je dan koji je napravio narod pa ne može i nikada neće biti ukinut odlukom bilo kojeg međunarodnog inkvizitora", zaključio je.