Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna hoće li biti usvojen proračun BiH.

Dodik je rekao kako se sada ne zna hoće li biti usvoje proračun BiH i da više ništa ne može reći sa sigurnošću, jer je BiH potpuno neuspješna, propala zemlja.

On je naglasio kako se na razini BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja, pa između ostalog i za proračun, a imenovanja ne treba gledati kao neko "uhljebljenje" već kao princip nacionalne politike.

Podsjetivši na sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao kako je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure.

-HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra obrane Selmu Cikotića i direktora obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakopliciralo, (Bisera) Turkovićeva je rekla 'nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD'. Vjerovatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče - rekao je Dodik za ATV.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naglasio je kako ih na razini RS čeka vrijeme političke borbe za status Republike Srpske zbog čega je potrebno da se oko toga okupe sve političke snage u RS.

On je rekao da je zato kreirana koalicija koja sada nosi dvije trećine podrške Vladi i okupljena je u parlamentu Republike Srpske i dodao da će sa tim koalicijskim kapacitetom, kada se smiri situacija sa virusom korona, ući u promjenu Ustava, eliminirati sve probleme u vezi sa njegovom zlouporabom i osnovnom strukturom kao što je na primjer Vijeće naroda, koje je nametnuo visoki predstavnik.

-Cilj nam je da dođemo do novog Ustava u kome ćemo učiniti još učinkovitijom, transparentnijom i bržom Republiku Srpsku - rekao je Dodik i dodao da je drugi dio te političke borbe ovo što se događa na razini BiH.

Ukazao je i na činjenicu da se na razini BiH razotkrila politika u vezi sa migrantima, tako što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić okrivio bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministricu vanjskih poslova Biseru Turković i njihovu stranku SDA da se migranti organizirano dovode u BiH da bi vršili pritisak.