Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će ljude sa Balkana ponovo pozvati da podrže Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima jer smatra da može vratiti SAD sebi i razviti ih do mjere da brinu o unutarnjim pitanjima, a ne o onima vezanim za Republiku Srpsku.

Dodik smatra da Trump može bolje postaviti korelaciju između zemalja jer je biznismen i da će to biti bolje nego da Amerika dobije predsjednika koji će biti militantan i koji bi mogao svijet okrenuti naglavačke.

Napominjući da se stara američka administracija pokazala gotovo neprijateljskom u BiH, podržavajući visokog predstavnika u oduzimanju ovlasti, Dodik je rekao za "Sputnjik" da Amerikanci ovdje više ništa ne mogu da nametnu.

Dodik je podsjetio da su i 2014. godine Amerikanci pokušali organizirati opoziciju u Srpskoj, medije i sve protiv njega, pa ni tada nisu uspjeli.

"Ovdje to odlučuje narod i oni to moraju razumjeti. Ja ću ostati ovdje dok me narod bira, a ne dokle me hoće ili neće Amerikanci, jer da se njih ticalo, ja ovdje ne bih bio već deset godina", kaže Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.