Podijeli članak

Već na idućem zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 1. prosinac ove izmjene po hitnom postupku bi se trebale naći pred zastupnicima.

“Zakon se mijenja u dijelu nadležnosti gradonačelnika, gdje se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzet će gradski menadžer koji će sa predlozima ići pred skupštinu”, kazao je izvor CAPITAL-a.

Dodao je i kako je izmjenama planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odjeljenja.

“Izmjene ovog zakona glavna su preokupacija Vlade Srpske ovih dana. Nakon radnog vremena ostaje se satima kako bi se na njemu radilo”, kaže izvor.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je, nakon što su objavljeni rezultati izbora kako će se putem izmjena određenih dokumenata tražiti način da se u Banjaluci i Bijeljini ovlada svim elementima upravljanja kako bi ove lokalne zajednice nesmetano funkcionirale.

Novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Bijeljine Ljubišu Petrovića Dodik je ocijenio kao smetnju, isključivši bilo kakav oblik suradnje sa skupštinskom većinom koju njegova stranka ima u oba grada.

“Usput da vam kažem, bez obzira koliko bilo arogantno ili ne, ukoliko nešto ostane izvan nadležnosti skupštine promjenit ćemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine”, kazao je tada vidno uznemireni Dodik.

Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske definira poslove i rad lokalne samouprave, međusobne odnose skupštine i gradonačelnika/načelnika, imovinu i financiranje, odnose republičkih organa i organa jedinice lokalne samouprave te brojne druge stvari.