Podijeli članak

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako su on i predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović na sinoćnjem sastanku u Beogradu pozvali ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da posjeti Banju Luku i Republiku Srpsku. 

Kako tvrdi, Medvedev je izrazio želju da dođe, jer nikad nije bio u Banjoj Luci. 

Dodik je rekao kako Rusija i Republika Srpska u kontinuitetu imaju dobru suradnju na ekonomskom i političkom planu.

Istaknuo je i kako je veoma važno da Ruska Federacija razumije situaciju u BiH i da djelovanjem u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda putem svog veleposlanika objasni kompletnu situaciju sa stajališta činjenica, a ne sa stanovišta špekulacija, '' kako to najčešće čini visoki predstavnik u BiH''.

- Naravno da je to bila tema razgovora, jer će se početkom studenog održati sjednica Vijeća sigurnosti o BiH. Veoma je važno da očuvamo pažnju Ruske Federacije po ovom pitanju - rekao je Dodik.

On kaže kako je upoznao premijera Ruske Federacije da godinu nakon izbora nije formirana vlast na razini BiH, kao i da su ''Bošnjaci našli razlog da stave pitanje članstva u NATO-u prije bilo kakvih mogućnosti da se formiraju institucije vlasti''.

Naveo je kako je na sastanku bilo riječi o krupnim pitanjima kao što su plinovod i rad rafinerije.

- Apsolutno su špekulacije da rafinerija, odnosno "Nestro", ne radi. Oni će nastaviti raditi. Prilagođavat će svoju poslovnu politiku okolnostima - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da će se zadržati radna mjesta i da će obim posla u okviru poduzeća "Nestro" biti očuvan i pojačan.