Podijeli članak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni kako  je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na današnjem sastanku sa zamjenicima veleposlanika i otpravnicima poslova u veleposlanstvima u BiH iznosila privatne stavove, odnosno stavove njene političke stranke iako je sastanak sazvala u Ministarstvu vanjskih poslova kao ministrica, a ne privatno kao Biserka Turković, dužnosnik SDA.

"Gospođa Turković, prije svega, treba znat da je vanjska politka BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH, te da je za kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice nadređeno Predsjedništvo BiH sa kojima treba usuglasiti svoje djelovanje, što do sada nije radila čime izravno krši Ustav BiH", rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira sastanak koji je Turković danas organiziraal u sjedištu MVP-u sa zamjenicima veleposlanika ili otpravnicima poslova u veleposlanstvima u BiH, iako je pozvala osobno veleposlanike kako bi im objasnila situaciju u BiH sa svoje točke gledišta.

Dodik je istaknuo kako je očito da Turković BiH doživljava kao kalifat svoje stranke, pa tako i djeluje iznoseći neusuglašene i privatne stavove i nepogrešivo se uklapa u društveno ozračje u kome vlada ekstremističko ponašanje.

"Ali, nažalost, u naopakom i poremećenom zaključivanju, po kome je Turković poznata, sve je moguće, pa tako i da u svom obraćanju govori da je 'narod u BiH' miroljubiv. Očigledno je mislila na svoj narod, dok je druga dva konstitutivna naroda, Srbe i Hrvate, po običaju zaboravila. Da je mislila na sve narode u BiH ne bi govorila u jednini", naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je ocijenio kako "nema sumnje da upravo ovako, antidaytonsko djelovanje ministrice Turković unosi dodatne probleme u funkcioniranje BiH, jer ima drastičan učinak osjećajnosti za političku realnost BiH koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda kako to kaže i Daytonski sporazum, a ne od jednog naroda kako bi to ona da nameće".

Dodik je rekao kako je Turković poznata i po svojoj, kako je rekao, "impozantnoj" diplomatskoj karijeri koje bi se svatko živ postidio.

On je podsjetio da je 2015. godine Turković, kao dugogodišnji osobni diplomat SDA i Bakira Izetbegovića, dobila "crveno svjetlo" iz Bruxellesa, odnosno kada je odbijena da bude veleposlanica Misije BiH pri NATO-u jer nije prošla sigurnosne provjere.