Podijeli članak

Ovakve su situacije veoma rijetke, a zbog kontrola, objašnjavaju u novosadskom Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nije u pitanju propust zaposlenih nego takozvani 'period prozora'.

Žena s područja Južnobačkog okruga na teritoriju Vojvodine zarazila se ove godine HIV-om putem transfuzije krvi, doznaje 021.rs.

Do infekcije je došlo tako što je pacijentica primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davatelja, koji prilikom dolaska na davanje kriv nije pokazivao rezultate zbog kojih bi bio isključen iz ovog procesa. U obaveznom testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegova je krv imala nereaktivan rezultat pa je upotrebljena za transfuziju. 

Ovakve su situacije veoma rijetke, a zbog kontrola, objašnjavaju u novosadskom Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nije u pitanju propust zaposlenih nego takozvani "period prozora". U pitanju je period koji traje od šestog tjedna do šestog mjeseca, u prosjeku oko dva mjesec, od trenutka infekcije, u kojem je nemoguće utvrditi je li osoba zaražena. 

"Ni kod nas, ni u svijetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju. Drugim riječima, ako prilikom popunjavanja upitnika, koji se popunjava prije svakog davanja krvi, dobrovoljni davatelj krvi ne navede da je u posljednje vrijeme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati, kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, krv se obrađuje i po potrebi izdaje za liječenje", rekli su u Institutu, piše 021.rs.