Podijeli članak

Djeca svaki dan provedu najmanje četiri sata ispred TV ekrana, računala ili mobitela što povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, upozoravaju stručnjaci.

Takvo ponašanje može uzrokovati tešku ovisnost. Prosječni britanski tinejdžer provede više od šest sati na dan gledajući televiziju, a 11-godišnjaci imaju kod kuće oko pet ekrana koje redovito gledaju, piše 100posto.

Dijete koje je rođeno danas, do sedme godine života provest će cijelu jednu godinu ispred televizije ili kompjutera.

Dijete do treće godine ne bi smjelo gledati ekrane. Upravo bi roditelji trebali biti ti koji će odrediti granice koliko vremena dijete smije provoditi na računalu ili gledajući televiziju. Oni roditelji koji stalno provjeravaju svoj smartphone ili iPad zapravo svojim primjerom pokazuju djeci da je takvo ponašanje u redu, upozoravaju stručnjaci.

Dopušteno je 2 i pol sata radnim danom. Preko vikenda sat duže. Sve više od toga je prekomjerno. Vrtićka djeca ne bi trebala uopće igrati igrice.  

Svatko može razviti ovisnost o igricama, a najviše su o njima ovisni mladi između 12 i 25 godina. O ovisnosti se može govoriti kada određeno ponašanje, u ovom slučaju igranje na kompjuteru, ide na štetu drugih važnih aktivnosti, kao što je učenje ili spavanje.

"U igrici imaju sve pod kontrolom, a u stvarnosti ništa", rekao je dr. Zoran Zoričić. Dodaje da, koliko god je važno suzbiti ovisnost, tako je još puno važniji zadatak rješavati razvojne krize kod djece.

"Roditelji moraju odlučno postaviti pravila i držati ih se. Oni znaju izgubiti živce, biti strogi i reći 'nema više', a onda nakon sat vremena popustiti. S djetetom treba razgovarati otvoreno, bez podizanja tona, postaviti granice", kaže psihijatar.