Podijeli članak

„Djevojke sa Neretve“, nekada je bio najpoznatiji jugoslovenske zbor, a treći susret članica upriličen je ovih dana u Konjicu. Njih oko 70 je došlo iz cijelog svijeta, a po prvi put nakon rata, njihovom druženju je nazočila i profesorica Emina Beljajev, supruga osnivača zbora Sergeja Beljajeva.

Emotivan susret

Bio je to veoma emotivan susret praćen zagrljajima, suzama, smijehom, ali i sjetom za vremenom, kada je zbor „Djevojke sa Neretve“ nastupao širom svijeta.

Profesorica Emina je dolazak u Konjic dugo planirala, i kako kaže, uspjela je uz pomoć svojih djevojaka, ostvariti želju.

"Još uvijek ne mogu da vjerujem da sam ovdje u Konjicu, zajedno sa svojim djevojkama. Teško pronalazim prave riječi za sve ono što osjećam, jer nakon toliko godina, prvi put vidim pojedine članice. Nadam se da ću ponovo doći sljedeće godine", kazala je profesorica Beljajev.

Svetlana Kilibarda-Sretenović je iz Lazarevca stigla na druženje u Konjic. Kao sedmogodišnja djevojčica je postala članica zbora. 

"Pripadam posljednjoj generaciji djevojaka u zboru i mogu reći da imam prelijepa sjećanja na djetinjstvo i mladost. Biti u zboru je, ustvari bio naš način života u to vrijeme. Sretna sam što ova naša današnja druženja prelaze u tradiciju", kazala je Kilibarda-Sretenović.

Obilježio mladost

Aida Šain i danas živi u Konjicu i raduje se svakom novom susretu s djevojkama.

"Zbor „Djevojke sa Neretve“ je obilježio moju mladost, a posebno su u sjećanju ostali nastupi pred Josipom Brozom Titom", prisjetila se Šain.

Nastupi pred Titom

I njena sugrađanka Vesna Saradžić, koja je započinjala njihovu najpoznatiju pjesme „Stan' Neretvo, stani vodo“ ima samo prelijepa sjećanja na zborsko pjevanje.

"To su bile godine ispunjenje druženjima i putovanjima. Dovoljno je samo reći da smo  imali više od 3.000 nastupa u 25 zemalja svijeta. Deset puta smo nastupali pred Jospim Brozom Titom", kazala je Saradžić, piše Dnevni avaz