Podijeli članak

Teško je naći svijetlu stranu  najgore svjetske nuklearne katastrofe u povijesti, ali divljači koja tamo živi na nju ne gleda tako piše Treehugger.

Nakon 1986 požara i eksplozije u Černobilu  puštene su  radioaktivne čestice u atmosferu, svi su otišli, nikada se nisu vratili. No  znanstvenici koji su proučavali populaciju životinja na tom prostoru došli su do nesvakidašnjeg otkrića.Černobilski prostor ne  kao zona katastrofe zapravo više djeluje kao sačuvana priroda,  prepuna jelena, srna, divljih svinja, lisica, vukova i ostalih.“Vrlo je vjerojatno da je biljni i životinjski svijet  Černobilu daleko bogatiji nego što je bio prije nesreće”, kaže Jim Smith sa Sveučilišta u Portsmouthu u Velikoj Britaniji.“To ne znači da je zračenje  dobro za biljni i životinjski svijet, nego samo da su učinci ljudskog stanovanja tamo, uključujući lov, uzgoj i šumarstva, za biljni i životinjski svijet bili puno gori.”Ljudska bića su opasnija za biljni i životinjski svijet od nuklearne katastrofe. To je prilično jasno.

Zanimljivo je da je broj vukova koji žive u Černobilskom području veći  sedam puta  nego što se može naći u bilo kojem od ostalih rezervata.Znanstvenici  su otkrili otrkili i rijetku vrstu Przewalskog konja i europskog risa, koji su prethodno nestali iz regije, ali sada su se vratili.   Europski smeđi medvjedi nisu vidjeli u tom području  više od jednog stoljeća no sada su opet tu.Znanstvenici ističu da je ovdje došlo do značajnog porasta divlje populacije svinja koje su  nestale u drugim dijelovima bivšeg Sovjetskog Saveza.

Što se tiče dugoročnih učinaka na život životinja, o tome ne znamo ništa,  ali za sada ove životinje su doživjele procvat u napuštenom prostoru. Dobrodošli na mjesto distopijske utopije.