Podijeli članak

Tagovi

Divna mostarska noć sinoć je dodatno uljepšana na ljetnoj pozornici Centra za kulturu odakle su odjekivali zvuci sevdaha, tradicionalne crnogorske glazbe, ali i modernih pop rock pjesama iz cijele regije.

Bio je to prvi koncert koji je grupa Divanhana održala pred publikom nakon pola godine. Iako pred ograničenim brojem posjetitelja, atmosfera je bila sjajna, a svim ostalim ljubiteljima tradicionalne glazbe, omogućeno je praćenje koncerta uživo preko youtube kanala /Kulturna ruta Mostar Podgorica.

 

„Hvala organizatorima Turističkoj zajednici HNK/Ž i Turističkoj organizaciji Podgorice, koji su u ovim izazovnim vremenima uspjeli pronaći način kako publici, koja se jako zaželjela koncerata, omogućiti uživanje u kulturnim događajima, pa makar i na ovaj način- online. Zahvaljujemo i svima onima koji su stigli ovdje iz svih gradova da bi bili dio našeg sevdaha pod zvjezdanim nebom u broju u kojem je to u ovom trenutku bilo moguće. Divno je bilo biti ponovo s vama nakon dugo vremena“, kazao je oduševljen Neven Tunjić iz benda Divanhana. 

 

Uz moderne pop rock pjesme, bend Kuba Acoustic iz Podgorice, izveli su i neke od tradicionalnih crnogorskih pjesama, među kojima i jednu od najpoznatijih -„Montenegro“ koju je napisao poznati crnogorski kantautor Slobodan Kovačević, inače otac od nekoliko članova ovog benda. Slobodan Kovačević je poznati glazbenik koji je osnovao grupu More i dugi niz godina djelovao zajedno sa Oliverom Dragojeviće, Meri Cetinić, Doris Dragović, Tedijem Spalatom i drugima, a njegova djeca su pošla stopama oca i posljednjih godina su jedan su od koncertno najaktivnijih crnogorskih bendova.

 

„Sretni smo što smo imali priliku dijeliti pozornicu sa svjetskom atrakcijom Divanhanom i zahvalni na prilici za predstavljanje mostarskoj publici. Ljudi i grad su predivni. Prvi put smo ovdje i iskoristit ćemo priliku i za turistički obilazak. Ovakvi događaji su odličnan način povezivanja turističkih destinacija kroz glazbu.“, kazao je Marko Kovačević iz benda Kuba Acoustic.

 

Koncert je održan kao završni događaj projekta “Valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija Mostar i Podgorica” kojega zajednički provode Turistička zajednica Hercegovačko neretvanskog kantona/ županije i Turistička organizacija Podgorice.

 

U prethodnim aktivnostima projekta, koje su započele početkom godine, ove dvije turističke organizacije su utvrdile zajedničke elemente Mostara i Podgorice na temelju kojih su kreirali tri regionalne rute kulturnog turizma: Sunčana strana svjetskog nasljeđa - stari gradovi, rijeke i mostovi, Spomenička regionalna ruta i Religijsko-kulturna regionalna ruta.

 

Projektne aktivnosti se provode kroz bespovratna sredstva Projekta razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu suradnju. 

Projekt financira Europska unija, a provodi Regionalno vijeće za suradnju  u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne ponude kulturnog i avanturističkog turizma.