Podijeli članak

Transferi iz inostranstva u BiH za prvi kvartal 2020. godine iznose 636,7 milijuna maraka i manji su za 3,4 posto u odnosu na isto vrijeme lani, pokazuju to podaci Centralne banke BiH.

Ako se uzme u obzir da su ranijih godina doznake stalno rasle, može se pretpostaviti da je pad u transferima uzrokovan pandemijom virusa korona, koja je značajnije došla do izražaja tek u završnom periodu prvog kvartala.

U Centralnoj banci BiH rekli su "Nezavisnim" da će se podaci za drugi kvartal znati krajem rujna, pa će se moći detaljnije vidjeti u kojoj mjeri su svi transferi smanjeni u vremenu krize.

"Ostali tekući transferi u prvom kvartalu 2020. godine iznose 294,1 milijun maraka, od čega se 276,2 milijuna maraka odnosi na socijalna davanja, odnosno mirovine iz inostranstva. U istom vremenu prošle godine, ostali tekući transferi iznosili su 282 milijuna maraka, od čega se na mirovine iz inostranstva odnosilo 270 milijuna maraka", rekli su u ovoj financijskoj instituciji.

Inače, u transfere Centralna banka računa novčane doznake iz inostranstva, koje čine više od 60 posto svih transfera, dok se ostatak odnosi na ostale transfere, u kojima najveći udio imaju mirovine koje se uplaćuju iz inostranstva građanima BiH.

Prema njihovim podacima, u 2015. godini ukupne doznake iz inostranstva su iznosile 3,56 milijardi maraka, dok su iduće godine iznosile 3,58 milijardi maraka. U 2017. godini doznake su iznosile 3,88 milijardi maraka, a 2018. godine 3,98 milijardi maraka. Iduća 2019. godina ponovo je postavila rekord sa iznosom od čak 4,29 milijardi maraka. Nagli skok se barem djelimično može objasniti povećanim brojem iseljavanja građana BiH u zemlje Europe, dijelom radeći i na crno, a dio novca su vratili svojim obiteljima koje su ostavili kod kuće. Kao što smo rekli, u prvom kvartalu došlo je do pada od čak 3,4 posto u odnosu na isto vrijeme lani.