Podijeli članak

Članica Federalnog stožera civilne zaštite u ime Federalnog ministarstva zdravstva Marina Bera je danas, nakon sjednice Stožera, kazala novinarima kako prema posljednjim podacima kojima raspolažu za Federaciju BiH, ima sve skupa potvrđenih devet slučajeva na koronavirus, od 114 sveukupno testiranih.

- Imamo osoba koje su stavljene pod zdravstveni nadozor i u izolaciju i samoizolaciju, više od 8.000. Imamo od toga, najnovije, tri pozitivna slučaja u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar. Moram naglasiti kako je više osoba testirano i da osim ova tri slučaja, svi su drugi negativni. Pojedine osobe su i više puta testirane, testovi su negativni, odnosno nisu zaraženi koronavirusom - navela je Bera.

Istaknula je da beba, odnosno novorođenče, također negativno.

Po njezinim riječima, bolnica je poduzela sve korake koji su u skladu sa strukom, “ispraznila je svoje prostore, dio pacijenata je otpušten kući, dio je premješten, dezinficirani su svi prostori”.

- Mjere se i dalje poduzimaju, a više osoba, u ovom trenutku sedam njih, se nalazi u izolaciji u SKB Mostar, koja je pripremljena upravo za ovakve situacije – navela je Bera.

Dopremijerka Federacije BiH i zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite Jelka Milićević je nakon sjednice Stožera kazala novinarima da su, između ostalog, razmatrali blic analizu distribiranja njihovih zapovjedi od sinoć i povratne informacije  o aktivnostima koje se vode na nižim razinama vlasti - po županijama, općinama, vezano za prve sjednice stožera civilnih zaštita u izvanrednim uvjetima, u uvjetima proglašenja nesreće, odnosno nesreće izazvane pojavom koronavirusa.

Milićević je kazala kako su danas donijeli dvije odluke, ali su se dogovorili o načinu izvještavanja i rada i koordinacije, odnosno stalne komunikacije s nadležnim institucijama na razini države, odnosno koordinacijskim tijelom na razini BiH.

Jednom od donesenih naredbi naređuje se županijskim/općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da odmah stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja, kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava županijske/općinske/gradske ustanove zdravstva, javnih komunalnih poduzeća i gospodarskih društava za provođenje pojačanih izvanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije - posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

Drugom naredbom naređuje se županijskim kriznim stožerima da izvrše preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika, zdravstvenih suradnika i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, sukladno potrebama i aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Također naređuje se zdravstvenim ustanovama, da specijalizante i subspecijalizante koji su trenutno na specijalističkom odnosno subspecijalističkom stažu ili su po bilo kojoj drugoj osnovi na edukaciji izvan zdravstvene ustanove čiji su zaposlenici, prema potrebama povuku i angažiraju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi čiji su zaposlenici.