Podijeli članak

Tagovi

 

Klub vodenih sportova Orka novoosnovani je klub u gradu Mostaru, koji je počeo s radom u 2011. godini, a koji već ima oko 200 članova svih uzrasta iz cijeloga grada. Klub teži promoviranju sportova na vodi i u vodi, podizanju istih na veću razinu u gradu i regiji, te postizanju vrhunskih rezultata. Ambiciozne ideje u djelo provode vrhunski stručnjaci, doktori i magistri znanosti, profesori sporta, te mladi sportaši s bogatim plivačkim iskustvom.  

 

Doc. dr. Damir Đedović, predsjednik Plivačkog kluba Orka, naglasio je kako plivanje predstavlja odličnu aktivnost za jačanje kardiorespiratornog sustava, gdje kod povremenih, odnosno  rekreativnih plivača dolazi do povećanja u kapacitetu pluća za čak 10 posto. Plivanje je od velike pomoći i može poslužiti i kao terapija kod  određenih ozljeda (kralješnica, vrat, donji ekstremiteti).  U sljedećem razdoblju namjeravaju reaktivirati vaterpolo u Mostaru te proširiti ronilački sport.  Jedna od bitnih stavki u njihovu radu jeste svakako humanitarni rad s najugroženijim kategorijama stanovništva, što svakako jesu osobe s posebnim potrebama. U proteklom razdoblju već su realizirali pilot-projekt škole plivanja za djecu s posebnim potrebama. Osnovni kriterij za upis djeteta u program obuke jest samostalan ostanak s trenerima na bazenu, a upis se vrši za djecu već od četiri godine.

 


Koje su prednosti plivanja?

Kao i mnoge tjelesne aktivnosti koje nam  pomažu da održimo dobru formu, tako i plivanje za nas čini puno više od pukog dobrog izgleda. To je najbolji sport  za naše sveukupno zdravlje.  Budući da prilikom plivanja nema izlaganja prevelikom  pritisku, to je aktivnost koja se može upražnjavati tijekom čitavog života, bez obzira na godine. Plivanje predstavlja odličnu aktivnost za jačanje  kardiorespiratornog sustava, gdje kod povremenih, odnosno rekreativnih plivača dolazi do povećanja u kapacitetu pluća za čak 10 posto. Plivanje je od velike pomoći i može poslužiti i kao terapija kod  određenih ozljeda (kralješnica, vrat, donji ekstremiteti). Upravo se zbog toga profesionalnim  sportašima i drugim ljudima plivanje preporučuje kao terapija poslije zadobivenih ozljeda. Tajna plivanja je u tome što otpor koji nam  pruža voda tjera naše mišiće da još više rade, a pritom ne zahtijeva pretjerano naprezanje ni otpor s kojim se susrećemo prilikom vježbanja na čvrstom tlu.

 

Otkada postoji klub vodenih sportova Orka i kako se zainteresirani mogu prijaviti?

Klub vodenih sportova Orka novoosnovani je klub u gradu Mostaru, koji je počeo s radom u 2011. godini, a koji već ima oko 200 članova svih uzrasta iz cijeloga grada. Klub teži promoviranju sportova na vodi i u vodi, podizanju istih na veću razinu u gradu i regiji, te postizanju vrhunskih rezultata.  Ambiciozne ideje u djelo provode vrhunski stručnjaci, doktori i magistri znanosti, profesori sporta, te mladi sportaši s bogatim plivačkim  iskustvom. U klubu trenutno postoji plivački klub i škola plivanja. Težište naših aktivnosti je svakako plivački klub, koji je već počeo postizati odlične rezultate u svim  kategorijama, što je svakako i osnova rada u našem klubu. Kratkoročni plan našeg kluba je bio u razdoblju od jedne godine postati najorganiziraniji i najbolji klub u Mostaru iz oblasti vodenih sportova, što smo već i postigli, dok je dugoročni plan (četiri godine) postati najorganiziraniji klub u Bosni i Hercegovini iz oblasti vodenih sportova.

 

 

Osim plivačkog kluba i škole plivanja, namjeravate li proširiti discipline?

U idućem razdoblju namjeravamo reaktivirati vaterpolo u Mostaru te proširiti ronilački sport.  Međutim, realizacija ovih naših planova umnogome će ovisiti o mogućnostima korištenja postojećih i izgradnje novih infrastrukturnih kapaciteta iz oblasti vodenih sportova. Jedna od bitnih stavki u našem radu jeste svakako humanitarni rad s najugroženijim kategorijama stanovništva, što svakako jesu osobe s posebnim potrebama. U proteklom razdoblju već smo realizirali pilot-projekt škole plivanja za djecu s posebnim potrebama. Radilo se o djeci iz Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama i djeci iz Centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales, koji su postigli značajne pomake što se tiče samih psihičkih i motoričkih sposobnosti. O uspjehu samog projekta, osim velikog odziva od pedesetak djece, svjedoči i činjenica da je svako dijete počelo samostalno plivati. U tijeku je nastavak realizacije projekta „Škola plivanja za djecu s posebnim potrebama“ koji se odvija pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke.

 

Koliko traje prvi stupanj obuke i što nakon završetka prvog stupnja?

Prvi stupanj obuke traje dva mjeseca, odnosno ukupno trajanje programa iznosi 25 sati, a nastava se odvija tri puta tjedno u poslijepodnevnim satima. Osnovni kriterij za upis djeteta u program obuke jest samostalan ostanak s trenerima na bazenu, a upis se vrši za djecu već od četiri godine. Prvi dio programa se odnosi na prilagođavanje na vodu i učenje plivanja, dok se drugi dio program odnosi na usavršavanje plivanja i razvoj izdržljivosti u vodi.  Zadnji trening u mjesecu je otvorenog, odnosno pokaznog tipa za roditelje, rodbinu i prijatelje polaznika škole plivanja. Po završetku obuke svim polaznicima svečano se dodjeljuju diplome o uspješno završenom tečaju. Nakon završetka prvog stupnja, radi se odabir nadarene djece za plivački klub, dok sve ostala djeca koja žele nastaviti plivati prebacuju se u druge skupine gdje se radi dodatno usavršavanje plivačkih tehnika i terapijsko plivanje za korekciju deformacije kičmenog stupa.

 

Jeste li zadovoljni postignutim rezultatom na međunarodnom plivačkom mitingu „Zlatni Orlando“?

I te kako smo zadovoljni,  naročito uzimajući u obzir  uvjete u kojima radimo. Na ovom veoma jakom  međunarodnom plivačkom  mitingu naš klub se predstavio s 14 plivača, a naši  plivači osvojili su ukupno sedam medalja. Po dvije medalje su osvojili Miran Kapor, Anida Mahinić i Ajla Kajtaz, dok je jednu medalju  osvojio Dino Kljako.  Otplivano je mnogo osobnih  rekorda i dobrih trka te samo ovi podaci pokazuju da je naš klub u ovom kratkom razdoblju postojanja stasao u respektabilan klub koji je počeo postizati rezultate i na međunarodnoj razini.

 

S kojim problemima se susrećete u organizaciji?

Najveći problemi s kojima se susrećemo u našem radu, osim financijskih koji su nažalost neizostavan dio u svim klubovima u našem gradu, odnose se na uvjete rada. Naime, naši plivači obavljaju većinu svojih treninga u Gradskoj banji na Musali, na bazenu dugom svega 12 metara, što predstavlja veliki hendikep za adekvatnu realizaciju trenažnog procesa. Međutim, ono što je sigurno to je da će Klub vodenih sportova Orka u sljedećem razdoblju raditi još jače i još kvalitetnije te da će postizati sve kvalitetnije rezultate bez obzira na objektivnu limitiranost prouzrokovanu uvjetima rada.

 

Koja je Vaša poruka našim čitateljima, zašto da vam se pridruže?

Moja poruka je vrlo jednostavna, a to je da promoviraju zdrave stilove života i da svojoj djeci već od najranijeg uzrasta usađuju zdrave životne navike. U tome im plivanje i te kako može pomoći, a naš klub kao jedna zdrava sredina im stoji na usluzi.  Napominjemo  da je gradski Klub vodenih sportova Orka u punom smislu riječi gradski klub,  jer u njemu plivaju djeca iz cijeloga grada, te da je čast biti članom jednog ovakvog kluba koji na najbolji način brine o svim svojim članovima.  Naš klub u svakom pogledu zaslužuje biti predstavljen široj društvenoj zajednici kao pozitivan primjer suživota i tolerancije u Mostaru i kao dokaz da se može drukčije i bolje kad se okrenemo pravim i istinskim vrijednostima.

 

Pogled.ba