Podijeli članak

"Beograd nastavlja politiku utvrđivanja tko je od država priznao, a tko nije priznao neovisnost Kosova, ali je situacija sada takva da Srbija može računati da u Ujedinjenim narodima neka odluka koju Kosovo bude predlagalo neće moći proći", rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Znamo da bi Rusija uložila veto kada bi pitanje nevisnosti bilo na dnevnom redu, ali moramo se osigurati za slučaj da se to ne dogodi", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je Srbija spremna na moratorij da se ne radi više ništa u vezi s povlačenjem priznanja, ali da ne može ona prestati, a da Albanci nastave raditi dalje na priznanju.

"Oni misle da mi treba prestati da se oni ne bi nervirali mnogo, a da Kosovo treba nastaviti da lobira za svoju neovisnost, da SAD i Velika Britanija na svakom Savjetu sigurnosti zovu sve zemlje da priznaju Kosovo, a mi da ispadnemo naivni", rekao je Dačić, piše N1.

On je istaknuo da je povlačenje priznanja državna akcija i državni projekat, te da nije uperena ni protiv koga, već samo da zaštiti nacionalne i državne interese Srbije.

Dačić je kazao da je "od 193 članice UN-a, prije dvije godine 113 priznavalo nezavisnost Kosova, što je značilo da je Priština tada mogla da progura neke odluke na Generalnoj skupštini UN-a".

On je dodao da je Srbija s 17 zemalja utvrdila da više ne priznaju Kosovo, tako da sada 93 zemlje priznaju neovisnost Kosova, a 95 ne priznaje Kosovo, dok je pet zemalja "fluidno".

Dačić je kazao da je od tih pet zemalja Egipat priznao Kosovo, ali toga nema nigdje u pisanoj formi, kao i Peru, dok njegov kolega iz Omana kaže da Oman nije priznao, a Priština tvrdi da jeste.

"Gvineja Bisao koja je nekada priznala Kosovo, pa je premijer povukao priznanje, a predsjednik je smijenio tog premijera i dao izjavu da ne povlače priznanje i Dominikanska Republika koja je nekada priznala Kosovo, ali nama je i neslužbeno potvrdila da će poštovati svaki dogovor Beograda i Prištine", naveo je Dačić.

On je dodao da te zemlje ne glasuju za Kosovo u međunarodnim organizacijama, ali su nekada priznale neovisnost. 

"Ne glasaju, ali ne mogu da računam 100 posto da nisu priznale", dodao je Dačić.

Komentirajući preporuku Prištine građanima Kosova da ne putuju u Srbiju zbog uhićenja osumnjičenog za ratne zločine na Merdarama u subotu, Dačić je rekao da tko god je počinio zločine treba odgovarati, prenijeli su beogradski mediji.

"Što se tiče ovih s Kosova, oni bi trebali dati nalog da izbjegavaju putovanja bilo gdje, jer gdje god da krenu bit će uhićeni i to ne samo zbog događaja na Kosovu. Najviše ljudi među borcima ISIS-a proporcionalno broju stanovnika je s Kosova", kaže Dačić.

On je dodao da se to pitanje politizira, jer na Kosovu "slobodno mogu uhititi Srbe, ali da kada se uhiti neki Albanac od toga se pravi politički proces".

Dačić je upitao treba li Srbija sada preporučiti svojim građanima da ne idu u Bosnu i Hercegovinu ili Hrvatsku.