Podijeli članak

Dizajneri i animatori, Dribbble Meetup napokon dolazi u Mostar! Održat će se u prostorijama SPARKa, u četvrtak, 4. travnja u 18 sati. To je idealna prilika za lokalne kreativce da se druže, razmijenjuju ideje, razgovaraju i potiču svoje lokalne dizajnerske zajednice. - Ukoliko se prijavite na ovaj besplatni događaj, možete očekivati nekoliko kratkih izlaganja na teme poput “Animation: Film vs. Gaming” ili “What about branding?” od strane iskusnih dizajenera i animatora iz tvrtke NSoft i drugih lokalnih tvrtki; panel diskusiju o dizajnu, ali i analogni playoff na temu koju ćete saznati na događaju. :) Kao i svaki #SPARKevent, i ovaj ćemo završiti druženje uz pizzu i pivo, a moglo bi biti i nekih nagrada - rekli su za Tiimiss news u SPARK-u. Više od temi grafičkog dizajna, koliko je napredovao zadnjih godina i koliko su mladi zaiteresirani za ovaj posao, razgovarali samo sa Goranom Čuljkom, grafičkim dizajnerom u Nsoftu.

Što se danas traži od grafičkih dizajnera, odnosno, koliko je struka unaprijeđena u odnosu na ranije godine?

Cijela grana dizajna je drastično napredovala kroz nekoliko proteklih godina. Krenuvši od samih grana dizajna koje do prije par godina nisu ni postojale (pogledajte samo titule koje možete pronaći uz imena dizajnera), pa sve do alata koji se danas koriste.

ma li BiH dovoljno grafičkih dizajnera, tj., je li deficitarno ovo zanimanje?

Ima ih dovoljno...  Šalu na stranu, dobrih i iskusnih dizajnera uvijek nedostaje, kako u svijetu tako se potreba javlja i kod nas. Veće i imućnije tvrtke će primiti seniora makar im i nije potreban u tom trenutku, jer zasigurno će im se isplatiti u skorije vrijeme.

Koliko su mladi zainteresirani za ovaj posao?

Mladi su kod nas u BiH danas generalno nezainteresirani za posao.. Malo šale, ali ima u tome i nešto istine. Znalo mi se dogoditi da me poznanici pitaju bi li ih mogao obučiti da na brzinu savladaju dovoljno dizajnerske alate da mogu zarađivati lovu od kuće ili se zaposliti. Nakon par mojih rečenica kako to baš i nije moguće na brzinu, i da najviše ovise sami o sebi, da je potrebno dosta vježbe, istraživanja i truda, uglavnom se ohlade, jer, ne da im se. Sami smo sebi stvorili neki pritisak i tajming da nam sve treba na brzinu i odmah i samo ubrzavamo, mislim da dobar dio problema leži i u toj činjenici. Ne želim nikoga demotivirati, naprotiv želim mlade potaknuti da se uključe u IT svijet jer tu je definitivno budućnost, ali bez dosta vježbe i ulaganja u samoga sebe, u osobni razvoj i napredak, teško je uspjeti, nevezano je li to posao dizajnera, programera i sl.

Koliko napredak tehnologije olakšava ili otežava ovaj posao?

Definitivno olakšava. Sjećam se svojih početaka kada me moj otac vozio do jednog CD Shopa da kupim piratski Photoshop 7. Nije ni internet bio toliko raširen, nije bilo tutorijala na svakom ćošku kao danas, kupovao sam čini mi se PC Chip gdje je jednom mjesečno izlazio tutorijal za Photoshop na 2 stranice i to je bilo to. Na teži način sam shvatio što su layeri, kako ustvari funkcioniraju, koliko su bitni u cijeloj toj priči, i da je Photoshop nešto više od dropdown menija Filter i dodavanja gotovih efekata na slike