Podijeli članak

Kineske dionice ponovno tonu, dan nakon najvećeg pada od 2007. godine koji je uzrokovao gubitke na burzama diljem svijeta. Globalnu rasprodaju dionica potaknuo je strah da bi usporeni kineski rast za sobom mogao povući i ostale svjetske ekonomije.
Na šangajskoj burzi indeks Shanghai Composite do sredine dana pao je novih 4 posto, nakon jučerašnjih 8,5 posto, što su svi mediji preko noći prozvali “crnim ponedjeljkom”. Shanghai Composite je pao za 42 posto u odnosu na njegov vrhunac 12. lipnja.

Dionice u Europi i Sjedinjenim Državama također su pale. I na drugim azijskim burzama jutros je trgovanje dionicama započelo na nižim vrijednostima, ali je ipak tijekom dana došlo do postupnog oporavka.
Psihološka granica
Indeks na šangajskoj burzi započeo je dan 6,4 posto niže, ali se malo oporavio do kraja jutarnjeg trgovanja te završio na 4,3 posto na 3,071.06 bodova.

Granica od 3,000 bodova je psihološki vrlo važna ulagačima, pad ispod te razine mogao bi uzrokovati paničnu rasprodaju dionica.
Investitori diljem svijeta zabrinuti su da bi tvrtke i druge države koje se oslanjaju na veliku potražnju iz Kine, druge najveće svjetske ekonomije i drugog najvećeg uvoznika roba i komercijalnih usluga, mogle biti pogođene krahom na burzama.
Burzovni analitičari se pitaju može li uopće kineska središnja banka spasiti cijelu stvar. Ona bi mogla potaknuti likvidnost na tržištu smanjivanjem obveznih rezervi komercijalnih banaka, s ciljem upumpavanja više novca u sustav, no mnogi bankari špekuliraju bi li uopće takav potez imao smisla, jer, tvrde, to neće drastično promijeniti okolnosti.
Američki burzovni Index S&P jučerašnji je dan završio s minusom od skoro 4 posto- Dow Jones je pao za gotovo 600 bodova, što čak i nije toliko loše s obzirom da se u prvih nekoliko minuta trgovanja strmoglavio za oko 1000 bodova.

Tri faktora i dalje su ozbiljan uteg svim svjetskim burzama.

1. Zabrinutost da kineska ekonomija brže usporava nego što su analitičari predviđali.
2. Nesigunost hoće li američke Federalne rezerve podići kamatne stope.
3. Efekt prekomjerno jeftine nafte, s obzirom da je cijena barela u SAD-u pala ispod 40 američkih dolara, najnižu razinu u posljednjih šest godina.