Podijeli članak

Martina Mlinarević Sopta bit će imenovana za veleposlanicu BiH u Češkoj, unatoč činjenici kako posjeduje samo srednju stručnu spremu. To je za Ero.tel potvrdio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji nam je rekao kako Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema nikakvu drugu opciju osim provesti odluku koju je donijelo Predsjedništvo BiH.

-Kada govorimo o imenovanju veleposlanika, to su isključivo odluke koje donosi Predsjedništvo BiH i koje mi provodimo sukladno zakonskim odrednicama. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će provesti ono što je njegova zadaća i mi ne možemo zaustaviti imenovanje veleposlanice Mlinarević ili ga poništiti. Jedino Predsjedništvo BiH može donijeti takvu odluku – rekao je ministar Crnadak za Ero.tel.

Podsjećamo, jučer se pojavio dokument u kojem se navodi kako veleposlanica Mlinarević nije dostavila diplomu o visokoj stručnoj spremi koja je propisana Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, te je zatraženo da istu dostavi radi kompletiranja dosijea. Mlinarević je 15. listopada rekla kako ne može dostaviti diplomu, te kako je Predsjedništvo BiH od samog početka procedure imenovanja upoznato s tom činjenicom.

-Također, informirala je da je u “dogovoru sa češkim veleposlanstvom, razgovarala i odlučila prebaciti svoj apsolventski status, i završni ispit odraditi u Češkoj – navodi se u dokumentu.

Zanimljivo, sama akterica ove priče, koja se javnosti već godinama predstavlja kao moralna vertikala društva u kojem živi, još se nije oglasila oko ovoga pitanja. Ona koja je godinama žestoko kritizirala ovakve pojave i na njima izgradila imidž, sada radi isto što rade akteri priča o kojima ona govori. I po kojima pljuje. S razlogom.

Isto bi sada, s tim istim razlogom, trebala kritizirati samu sebe i ispričati se javnosti. Jer nije moguće da pored toliko mladih i visokoobrazovanih ljudi u ovoj zemlji ne postoji nijedan ranga inteligencije i sposobnosti Martine Mlinarević Sopte.