Podijeli članak

Crna Gora u ponedjeljak obilježava 12 godina od održavanja referenduma na kojem je obnovila državnu neovisnost.

Crna Gora je prošla dug, težak ali i uspješan put, kazao je premijer Duško Marković. Od najnerazvijenije republike bivše Jugosavije došla je do najuspješnije države na Zapadnom Balkanu u ispunjavanju uvjeta za pristupanje Europskoj uniji(EU).

Crnogorsko gospodarstvo i standard građana od obnavljanja neovisnosti do danas, kako pokazuju službeni podaci, idu uzlaznom linijom, istaknuto je.

Prosječna plaća je porasla blizu 80 posto, sa 282 eura u 2006. na 511 eura, koliko je bila u travnju ove godine. Bruto društveni proizvod je uvećan za skoro dvije milijarde, veći je i broj tvrtki za skoro devet tisuća, povećan je broj zaposlenih i smanjen broj nezaposlenih.

Negativan pokazatelj je, prije svega, u rastu javnog duga za skoro dvije milijarde eura - sa 38 posto BDP-a u 2006. na više od 63 posto krajem prošle godine.

Premijer Marković je najavio da od 2020. očekuje i proračunski suficit i veće plaće i mirovine te bolji životni standard. U vladi ne kriju zadovoljstvo što je stopa rasta gospodarstva u prošloj godini među najvećima u Europi i iznosi 4,4 posto.

Iz oporbe pak prigovaraju vlasti da vodi zemlju u dužničko ropstvo, prije svega zbog visoko iznosa kredita koji je uzet za gradnju autoceste.

Crnogorsku novisnost podržalo je 2006. godine 55,5 posto građana, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 podsto.

Referendum je bio pod strogim nadzorom međunarodne zajednice, a Republičku referendumsku komisiju (RRK) vodio je slovački diplomat František Lipka.