Podijeli članak

Radnici iz Bosne i Hercegovine sve su prisutniji na teritoriju Crne Gore, a od početka godine do 1. listopada izdano je 2.749 radnih dozvola, najviše u oblastima vezanih za građevinske poslove, kao i za poslove u hotelijerstvu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić sastao se danas u Podgorici s direktorom Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamerom Bandićem. Nakon sastanka dviju delegacija, zaključeno je da je plan da se suradnja između dvije institucije podigne na još višu razinu, prenosi Anadolija.

Crna Gora je od početka godine do 1. listopada izdala ukupno 20.795 radnih dozvola, od čega je radnicima iz BiH izdano 2.749 dozvola ili 13,22 posto od ukupnog broja dozvola.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić kazao je kako je riječ o prilično velikom broju radnika iz BiH koji su angažirani u Crnoj Gori.

„To su oni poslovi koji su sezonskog karaktera, u oblasti građevinarstva i turizma“, kazao je Mustafić i napomenuo da će u sljedećem razdoblu, dvije institucije suradnju podići na višu razinu, prateći politike nacionalnih vlada.

Podaci pokazuju da je 675 radnih dozvola radnicima iz BiH izdano za osnovna građevinska zanimanja, 324 dozvole za čistače i pomoćno osoblje u hotelima, 171 dozvola za pomagače u kuhinji.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić kazao je kako se želi doći do razmjene podataka između dvije institucije.

„Za nas je bitno da dođemo do točnog broja podataka radnika koji sezonski rade u Crnoj Gori, kako bi vidjeli kolika je potreba i kako ne bismo došli u situaciju da BiH bude deficitarna s kadrovima koji sezonski rade u Crnoj Gori“, kazao je Bandić.