Podijeli članak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da hrvatski predstavnici nisu sudjelovali na sastanku ad hoc tijela za odgovor EU jer trenutni saziv Predsjedništva BiH ne ispunjava kriteriju konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja u skladu sa Ustavom i pozicijom hrvatskog člana.

Čović je istaknuo kako su hrvatski politički dužnosnici bili i ostali istinski i ključni predvodnici europskog puta BiH.

"Mehanizam koordinacije, na čijem se uspostavljanju dugo i naporno radilo, tijelo je koje odgovara na sva pitanja koja su pred BiH. Zakone treba mijenjati i prilagođavati u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini, koji i jesu u njihovoj jasnoj nadležnosti", rekao Čović za današnji sarajevski "Dnevni avaz", podsjećajući da hrvatski predstavnici aktivno sudjeluju u radu ovih institucija.

Govoreći o raspodjeli novca od Međunarodnog monetarnog fonda, Čović je naveo kako ne stoje uvredljive i neutemeljene optužbe na račun ministra financija u Vijeću ministara Vjekoslava Bevande.

"Bevanda je krajnje korektno odradio ovaj dio posla, sve vrijeme poštujući zakon, ali i dogovor", naglasio je lider HDZ-a i dodao da se sada nude vaninstitucionalna rješenja, na što predstavnici ove stranke neće pristati.

On je pozvao partnere u vlasti na poštovanje ustavne nadležnosti svih razina vlasti, navodeći da je to jedini smjer kojim se BiH može kretati naprijed.

Kada je riječ o dolasku ruskih vojnika u Mostar, Čović je poručio da su međunarodna pomoć i solidarnost uvijek dobrodošli.

"Ovdje se radilo o pružanju humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna, a na kraju se ispostavilo da je ovo samo dio političkih kontradikcija i prepucavanja. Svaka dalja politizacija za mene je neshvatljiva i neprihvatljiva", zaključio je Čović.