Podijeli članak

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović glasovao je jutros na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Fra Petra Bakule u Mostaru.

U izjavi za medije, nakon glasanja, predsjednik Čović je kazao kako očekuje da bude dinamično čitav dan danas i sutra te da svi Hrvati u Bosni i Hercegovini, svi žitelji u Bosni i Hercegovini koji imaju pravo glasa za Sabor RH ispune tu svoju obavezu.

„Moramo dati potporu onim snagama koji prepoznaju što je dobro za Bosnu i Hercegovinu, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji nam mogu pomoći na europskom putu, ali i da osiguramo potpunu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini kao konstitutivni narod“, naglasio je predsjednik Čović. 

Komentirajući dosadašnju suradnju s Republikom Hrvatskom, predsjednik Čović je naglasio da je ona do sada bila dosta dobra ali uvijek to može biti puno bolje. 

„Moramo znati da složenost odnosa u Bosni i Hercegovini, evo 25 godina od Daytona, još uvijek puno toga nije riješeno i rijetki izvana mogu razumjeti što je Bosna i Hercegovina, kako je organizirana, kako neke stvari unaprijediti. Jedni od onih koji nas razumiju, upravo je sadašnja Vlada Republike Hrvatske, njen premijer, koji nam je vidno pomogao na tom europskom putu, a i u svakodnevnici kad pokušavamo i kao Bosna i Hercegovina napravati iskorak. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svjestan je i dobro razumije i nastoji na pravi način doprinijeti da Bosna i Hercegovina nije bilo kakva država. Jednostavno bez potpune jednakopravnosti konstitutivnog naroda, u legitimnom izboru i predstavljanju konstitutivnih naroda, teško da možemo napraviti jedan iskorak i posvetiti se onim normalnim životnim temama“, kazao je dr. Čović.

Predsjednik Čović je komentirao i otvaranje granica Hrvatske uoči izbora. 

'Hrvati u Bosni i Hercegovini nikad nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj. Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i
pokažu interes za život u Bosni i Hercegovini i događanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske, zaključio je Čović.