Podijeli članak

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je kako bi BiH trebala jačati suradnju s Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne suradnje.

Uoči službene posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatirao kako je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je za "Rosijsku gazetu" izjavio kako namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu suradnju, čime bi se pomoglo gradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

- Namjeravam izaći s inicijativom o organizaciji aktivnije suradnje između parlamentarnih vijeća, što će pomoći međusobnom razumijevanju, gradnji sustava bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne suradnje - istaknuo je Čović.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutarnja stabilnost radi gradnje odnosa između tri naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka.

- Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo što da naučimo od Ruske Federacije - naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. veljače, boraviti u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Tijekom boravka u Moskvi, planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskih poslova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Europe.