Podijeli članak

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik entiteta Republika Srpska i SNSD-a Milorad Dodik danas su sastali u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, gdje su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinoj budućnosti.

Predsjednici vodećih stranaka srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ističu kako je njihova suradnja takva da i druge poziva da u ključnim pitanjima u BiH ujedine stavove, jer Bosna i Hercegovina mora biti organizirana kao zemlja tri konstitutivna naroda.

Hrvatski člana Predsjedništva BiH i predsjednik  HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da je današnji sastanak u Mostaru bio sadržajan i da je precizirano sve ono što bi trebali na različitim razinama vlasti raditi kako bi se djelovalo u vremenu preostalom do Izbora i kako bi se stabilizirali odnosi u BiH.

 „Ja bih rekao da je ovo najbolji put da se stabiliziraju odnosi u BiH. Razgovarali smo o jako mnogo teme, od funkcioniranja Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine, nižih razina vlasti“, kazao je Čović.

Cilj je kako je naglasio da se osigura stabilnost u BiH i ne naruši njezin Europski put, a s trenutnom potporom Vijeća ministara kako kaže Čović, to je nemoguće. Stoga se u Mostaru danas dotaknulo tema koje su se i prije stavljale u planove kao što je funkcioniranje Ustavnog suda i nekih drugih institucija BiH.

„Mi želimo da sve institucije u BiH rade sukladno Ustavu BiH, da nema para-aktivnosti, a činjenica je da je u zadnje vrijem sve više takvih aktivnosti, što se dalo primijetiti kroz određena ponašanja“, istaknuo  Čović. Tijekom iscrpnog sastanka razgovaralo se i o važnim strateškim pitanjima za hrvatski i srpski narod, te da  HDZ i SNSD tu suradnju kroz operativno djelovanje na različitim pitanjima i pokazuje.

Dok se usuglašenost u BiH oko strateških pitanja  ne postigne kako je istaknuo Dodik cilj je da se ti dijalozi vode u okviru stranaka, a posebice ga raduje činjenica da se ne odustaje od strateških interesa, a to je da Bosna i Hercegovina djeluje u okviru Ustava i Daytonskog sporazuma i da se riješi nekoliko važnih pitanja za hrvatski narod a to je reguliranje izbornog zakona i pitanje federalnog kanala na hrvatskom jeziku.

„S naše strane to su pitanja vezana za zakon koji se pokušava nametnuti kroz Vijeće ministara i da se isključe stavovi Republike srpske, koji se moraju  poštovati kroz odlučivanje na nivou Bosne i Hercegovine“, kazao je Dodik.
Što se tiče predloženog izbornog zakona od strane HDZ-a koji treba da uđe u proceduru, kako Dodik ističe on svakako ima njegovu podršku.

„Mi smo to vidjeli kao mogućnost da se poboljša u federalnom sustavu  izbornom i pozicija Srba, to je jedan korektan zakon i on je naprosto neophodan, imajući u vidu preglasavanja koja sve češće vidimo“, pojasnio  je Dodik.

Naglasio je kako se slaže s politikom HDZ-a BiH, koja je na neki način zajednički kreirana, a to je da BiH ima šansu da uspije i preživi sve izazove, ako uspije da dospije u status sustava koji znači da jednom narodu drugi narodi ne mogu birati predstavnika.

„Ništa nema normalnije od toga da hrvatski narod bira hrvatskog predstavnika, a da Srbi biraju svog predstavnika, kao i da a Bošnjaci biraju svoga predstavnika“, zaključio je Dodik.

No kako je naglasio  kroz Vijeće ministara pokušava se nametnuti zakon kojim bi Hrvati i Srbi bili samo poslušnici. On je ustvrdio da se institucije i agencije u BiH  zloupotrebljavaju, što je, kako kaže, vidljivo iz brojnih primjera među kojima je bilo i političko zatvaranje Fahrudina Radončića.Time su tvrdi Dodik potpuno urušeni odnosi.

„Čini mi se da je Bakir Izetbegović potpuno izgubio političku snagu i da mu je preostalo da  se putem OSE i drugih segmenata sigurnosno- pravnog sustava koji on kontrolira, pokušava politički obračunati s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda“, kazao je Dodik.

Čović je zaključio da  Bosna i Hercegovina mora biti zemlja tri konstitutivna naroda , te da se  na modelu pronalaska rješenja za sve,  još puno mora raditi.

„Bosna i Hercegovina mora biti organizirana kao zemlja tri konstitutivna naroda“, kazao je Čović navodeći kako će o tome sutra razgovarati i s bošnjačkim članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegoviće, al i  liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Tijekom današnjeg sastanka u Mostaru nije zapostavljeno ni gospodarstvo, te su ravnatelji elektroprivreda napravili preduvjete za sporazumnu suradnju dvije elektroprivrede kako bi se ojačala  i ta povezanost između RS i onog djela FBiH gdje djeluje Elektroprivreda HZ HB.

Svi današnji sugovornici, kako je rečeno istaknuli su potrebu jačanja suradnje i usuglašavanja stavova kako bi se izbjegla bilo kakva forma nesporazuma, bez obzira je li u pitanje Vijeće ministara, Parlamentarna skupština ili Predsjedništvo BiH.
 
Autor: D.G./Pogled.ba