Podijeli članak

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s visokim komesarom UN za izbjeglice Filipom Grandijem, s kojim je razgovarao o nizu pitanja koja se vežu za djelokrug rada visokog komesara Grandija, pri čemu je posebna pažnja u razgovoru dana sistemu za prihvat izbjeglica u smislu zaštite ljudskih prava.

Čović je istaknuo kako su migracije vrlo važno područje zaštite ljudskih prava, te da se u BiH radi na tome da se migrantima pruži sva moguća podrška i zaštite njihova prava i dostojanstvo. Kazao je također kako je pomoć migrantima i naša moralna obaveza, ali to nažalost nije dovoljno za rješavanje onoga što bi se moglo dogoditi ako naša društva ne djeluju zajedničkim snagama.

Istaknuo je i podršku glavnom tajniku UN Antoniju Guterresu i predsjedniku Opće skupštine UN Miroslavu Lajčaku u njihovoj odlučnosti da do kraja ove godine mobiliziraju sve snage s ciljem finaliziranja i usvajanja "Globalnog kompakta za uređene i sigurne migracije“.

To uključuje i provedbu Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, usvojenu 19. rujna 2016. godine, kao čvrstog političkog orijentira koji ima za cilj unapređenje načina na koji međunarodna zajednica reagira na izazove velikih izbjegličkih i migrantskih kretanja, te dugoročnih izbjegličkih situacija.

Grandi je istaknuo kako je vidljivo poboljšanje kada je u pitanju zaštita ljudskih prava migranata, ali je i dao preporuku da se ovaj sistem unaprijedi.

Večeras će predsjedatelj Predsjedništva Dragan Čović prisustvovati svečanoj večeri koju organizira Vojislav Šuc, predsjednik Vijeća za ljudska prava UN, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.