Podijeli članak

Ovo je kolač kojeg hvale i profesionalni kuhari. Iako bez brašna i šećera, on je sočan i izuzetno ukusan.

Recept je objavljen u prvoj hrvatskoj LCHF kuharici, autorica Anite Šupe i Ariane Miljević Bugenvilije.

Biskvit:

4 jaja
stevija (po ukusu)
1 dl soka od višanja (može i od zamrznutih)
2 žlice likera od višnje ili ruma
2 dl kiselog vrhnja
200 g fino mljevenih badema ili lješnjaka
prašak za pecivo
1,5 velika žlica psyllium praška
50 g kakaa
korica 1 biolimuna

Krema:

125 g maslaca
3 velike žlice mješavine stevije (2 puta slađe od šećera)
100 g kakaa
2 žlice likera od višanja ili ruma
1 jaje
2 žlice vode ili mlijeka
1 vrećica burbon vanilije
2 žlice mljevenih pečenih lješnjaka

Preljev:

2 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade (najmanje 70% kakaa)
½ žličice cimeta

Koraci

Korak 1

Biskvit:

Istucite snijeg od bjelanjaka.

 Korak 2

Umutite žumanjke sa stevijom, dodajte sok od višnje, malo likera od višnje ili ruma, kiselo vrhnje, brašno od orašastih plodova u koje ste umiješali prašak za pecivo, psyllium prašak, kakao i limunovu koricu. Dobro izmiksajte, dodajte snijeg pa sve umiješajte u finu smjesu.

 Korak 3

Ulijte u prethodno namašćen kalup za tortu i pecite oko 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica kojom provjeravate tijesto ne ostane suha.

Krema:

Izmiješajte pjenasto maslac, steviju, kakao i liker, pa dodajte jaje, vodu i burbon vaniliju. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte lješnjake. Nakon što ste smjesu dobro izmiješali, stavite je da odstoji na mjestu koje nije prehladno.

 Korak 4

Preljev:

Vrhnje, cimet i razlomljenu čokoladu kuhajte na pari tako da se topi, a ne kuha. Kad  čokolada u vrhnju sasvim omekša, izmiješajte je u gustu smjesu i ostavite da odstoji na štednjaku.

Spajanje:

Pečeni biskvit oprezno izvadite iz kalupa i, kad se malo ohladi, prerežite ga vodoravno na pola. Ako želite više arome i mirisa, možete po polovicama nakapati sok od višanja pomiješan s malo likera ili malo ruma.

 Korak 5

Biskvit stavite na dno, u sredinu nanesite kremu, pa drugom polovicom poklopite tortu i prelijte je preljevom. Ukrasite mljevenim pečenim lješnjacima.