Podijeli članak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da su svi dvojni državljani dužni posjedovati važeći bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom iskaznicom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s njima postoji potpisan sporazum.

Cikotić je to kazao na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH Damira Arnauta zašto se državljanima BiH, koji prelaze granicu BiH s osobnom iskaznicom  BiH, izdaju prekršajne prijave ako ne posjeduju važeću putovnicu BiH.

- Na kojem zakonu se zasniva tako postupanje Granične policije BiH, kada se u Zakonu o putnim ispravama kaže da će se državljani BiH koji pređu preko granice s putnim ispravama koji nisu uređeni ovim zakonom ili s osobnom iskaznicom koja nije osobna iskaznica BiH, kazniti prekršajnom kaznom od 100 do 400 KM - kazao je Arnaut.

Istovremeno je, dodao je, prije više od godinu dana postavio pitanje Graničnoj policiji BiH koliko je najviših dužnosnika BiH u prethodne dvije godine kažnjeno ako su prelazili granicu BiH s putnim ispravama drugih država, ali da nije dobio odgovor.

Ministar Cikotić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 10. rujna donijelo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja van snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u teritoriju BiH s osobnom iskaznicom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju, prenosi Fena.

- Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole - zaključio je Cikotić.