Podijeli članak

Dostupnost, velika potražnja, ali i popularnost odlikuju energent pelet, koji je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina napravio pravu malu revoluciju.  

Naime, osim što u potpunosti zadovoljava visoko ekološke standarde i ne ugrožava okolinu i prirodu, proizvođači ističu da iskorištenost energije kod peleta iznosi preko 90 posto te da kilogram peleta može proizvesti oko pet kilovat sati toplinske energije.   

Problemi prilikom nabavke 

Postavlja se pitanje koliko će svi oni koji se griju na pelet koristiti i dalje ovaj energent ukoliko se nastavi sa poskupljenjem i problemima prilikom nabavke.  

Na prodajnom portalu "OLX" može se naći veliki broj proizvođača peleta koji ovaj energent prodaju oko 300 KM po toni, s tim da se mora naglasiti kako cijene variraju od proizvođača do proizvođača. 

Kako se približavaju zima i niže temperature, očekuje se i rast cijene peleta, a tome u prilog ide i strah lokalnog stanovništva da se ne ponove sibirske temperature od prošle godine. 

Poučeni tim iskustvom, građani su pohrlili u mnoge tvrtke koje se bave proizvodnjom peleta, a kako su nam kazali već se, što je neuobičajeno za ovo doba godine, mnoge tvrtke suočavaju s nestašicom ovog energenta. 

Kako su kazali za Avaz.ba iz firme "Woodland" d.o.o, potražnja za ovim energetom je velika, što je i normalno, s obzirom na to da se zakon tržišta svakodnevno mijenja. 

"Zakon tržišta se mijenja, dakle što je veća potražnja, veća je i cijena peleta. Mada moramo da naglasimo, koliko posluje naša tvrtka, dakle 4 ili 5 godina, nikada se nije ništa slično dogodilo kao ove. Dakle, sada trenutno nemamo na stanju ni grama, a ranije smo imali i po 1000 tona, što dovoljno govori kakva je potražnja", kazali su nam iz "Woodland" d.o.o.  

Strah od niskih temperatura 

Razlog za drastičan porast potražnje ove sirovine jeste i izuzetno hladna zima, koja je prošle godine pogodila našu zemlju.  

"Ljudi sigurno iz straha od zime kakva je vladala prošle godine uzimaju i više nego im treba", rekli su nam. 

Kako su naglasili cijena ovog energenta u "Woodlandu" otprilike iznosi otprilike 300 maraka po toni, te da, za sada, sirovine za proizvodnju ovog energenta ima. 

"Peleta nemamo sada na stanju, ali sirovine za proizvodnju imamo. Kod nas će biti proizvodnje, jer mi imamo siguran plasman robe svake godine na talijansko tržište", ističu iz "Woodlanda". 

Ovaj energent je, za relativno kratko vrijeme, došao u centar pažnje zbog ekonomičnosti, ali i jednostavnosti pri korištenju. Naš sugovornik nam je kazao kako razlog za ovo jeste i što se narod "pogospodio i zato nitko neće da cijepa drva" (smijeh op.a.)  

"Šalu na stranu, ovaj način grijanja je mnogo jednostavniji. Ujutro saspeš cijelu vreću i miran si cijeli dan", rekli su nam iz "Woodlanda".