Podijeli članak

Tagovi

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 58 dolara zbog opetovanog povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Kini i zabrinutosti za gospodarstvo i potražnju u Aziji nakon slabih makroekonomskih podataka.

Najveći pad aktivnosti u japanskoj industriji u 7 godina

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 53,04 dolara.

Trgovce je danas zabrinuo podatak kineskih vlasti da je u zatvorima koronavirusom zaraženo gotovo 500 ljudi, od čega gotovo polovina izvan pokrajine Hubei.

Južna Koreja izvijestila je o 100 novih slučajeva zaraze, dvostruko više u odnosu na ukupan dosadašnji broj. Epidemija je prouzročila i nagli pad aktivnosti u japanskoj industriji u veljači, najveći u sedam godina.

Paralelno se čini da se vodećim proizvođačima ne žuri dodatno ograničiti opskrbu, unatoč očekivanom padu potražnje zbog epidemije.

Opskrba bi se još trebala smanjiti

Ruski ministar energetike Alexander Novak kazao je jučer da su globalni proizvođači zaključili da ne bi više imalo smisla da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici okupljaju prije planiranog redovnog sastanka u idućem mjesecu.

Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, a tehnički je odbor preporučio da bi se trebala smanjiti za dodatnih 600 tisuća barela zbog pada potražnje povezanog s epidemijom.

Pozornost se sada okreće sastanku financijskih dužnosnika 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u nastajanju G20 koji će ovog vikenda u Saudijskoj Arabiji raspravljati o rizicima po globalno gospodarstvo.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 58,94 dolara, što znači da je bila 59 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.