Podijeli članak

Za domove umirovljenika, centre za stare i nemoćne osobe, često se gleda s predrasudama, a djecu koja roditelje daju u takve ustanove okolina često osuđuje.

Svi koji žive s takvim predrasudama trebaju znati kako korisnici domova žive po višem standardu od prosječnoga, a nije rijetko da ondje započinju novi život.

No, ono što u BiH osobama treće životne dobi predstavlja problem su visoke cijene domova te boravak u njima malo tko si može priuštiti bez financijske pomoći obitelji, subvencija ili socijalne pomoći.

Kada je riječ o cijenama, najjeftiniji boravak je u sarajevskom Gerontološkom centru, gdje cijena za pokretne osobe iznosi 407 maraka, za polupokretne i nepokretne 627 maraka te je za jednokrevetne sobe 700 maraka, piše Večernji list BiH.

Kapaciteti su uglavnom popunjeni i uvijek imamo liste čekanja od nekoliko mjeseci, kazali su nam iz ovog centra.

Osim toga, kazali su nam kako u sklopu centra imaju i prihvatilište u koje dolaze oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

U prihvatilište nam dovode često osobe “s ulice”, beskućnike. Naši djelatnici ih okupaju, ošišaju, obriju…, sve učine kako bi se takve osobe osjećale malo vrjednijima, kaže nam djelatnica Centra u razgovoru dodavši kako se u prihvatilištu najdulje zadržavaju do sedam dana, a cijena dnevnog boravka je 18 KM.

Cijena boravka u Centru za stare i nemoćne u Mostaru za pokretne osobe koje same mogu obavljati osnovne životne potrebe je 630 maraka, dok je za nepokretne osobe koje koriste sve usluge Centra, bilo da je riječ o pelenama, hrani, stalnom liječničkom nadzoru, 770 maraka.

Cijena jednokrevetne sobe za pokretne osobe je 720 KM.

U razgovoru s ravnateljem Doma za umirovljenike u Tuzli Mirsadom Bakalovićem doznali smo koje su cijene boravka u tom domu te kojim uslugama raspolažu korisnici tog Doma.

Za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, kao što su održavanje osobne higijene, kupanje, oblačenje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesne su, orijentirane i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina, mjesečna cijena usluga smještaja u jednokrevetnoj sobi je 647 KM, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi niža za 100 KM. Za polupokretne i nepokretne osobe kojima su potrebne usluge kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije te one koji koriste pelene mjesečna cijena usluga u jednokrevetnoj sobi je 932 KM, dok će korisnici za dvokrevetnu sobu izdvojiti 756 KM, kaže nam u razgovoru Bakalović.

U Centru pružamo i poludnevne boravke, nastavlja Bakalović, koji podrazumijevaju druženje, slušanje glazbe, gledanje filmova, organiziranje predstava, radionica…, pa i društvenih igara. U razgovoru je kazao kako je najveće zanimanje za dom od kolovoza do travnja.

Tada smo uvijek popunjeni i liste čekanja u tom razdoblju znaju biti i do tri mjeseca. Zima, inače, iziskuje velike troškove, pa te usluge koriste oni koji si ne mogu kupiti ogrjev ili im je preskupo dolaze boraviti u domu tijekom zimskih mjeseci, a onda, kada završi sezona grijanja, odlaze svojim domovima, kaže Bakalović.

I u Distriktu Brčko postoji nekoliko domova za stare, a cijene se kreću od 550 pa do visokih 800 KM. Kada je pak riječ o privatnim domovina, cijene su nešto više.

Tako će svi koji žele boraviti u privatnim domovima za njih izdvojiti minimalno 150 KM više.

Uzimajući u obzir visinu prosječne mirovine, koju prima veliki broj bh. umirovljenika, vidljivo je kako si velika većina njih ne može sama priuštiti boravak u nekom od tih domova.

Prema dostupnim podacima, čak 64.000 umirovljenika, točnije 70 posto, u FBiH preživljava s mirovinom koja je niža od 348 KM, dok je prosječna mirovina viša za otprilike trideset maraka, što pokazuje kako umirovljenici u BiH ne mogu koristiti usluge domova bez dodatne financijske pomoći.