Podijeli članak

Četvrti po redu Tjedan psihologije u Hercegovini održat će se od 7. do 11. listopada, u organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina, ogranka Društva psihologa u Federaciji BiH.

Glavni je cilj događaja podizanje svijesti o problemima vezanim za mentalno zdravlje kao i svijesti o ulozi psihologa u društvu, pri čemu se naglašava značaj i mogućnosti primjene psiholoških spoznaja u različitim sferama života.

U svrhu promicanja znanja i popularizacije psihologije, planirane su praktične radionice i interaktivna predavanja sa zanimljivim temama namijenjene stručnjacima različitih profila (psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i dr.), roditeljima, učenicima te svima zainteresiranima.

Manifestacija će biti otvorena zanimljivim radionicama u Mostaru i Ljubuškom.

Radionica za djevojke pod nazivom "Pepeljuga" koja će se održati u Mostaru donosi osnovne informacije o razumijevanju razlika u percepciji između muškarca i žene, temeljeno na uvjerenjima teorije izbora, dok će se tijekom druge radionice "Slatke male emocije" pokušati potaknuti emocionalna pismenost kod učenika OŠ Marko Marulić u Ljubuškom.

Na kraju prvog dana održat će se predavanje iz oblasti organizacijske psihologije pod nazivom "Psiholog u organizaciji", namijenjeno psiholozima zaposlenim u tom području, voditeljima odjela za ljudske resurse u lokalnim kompanijama, studentima i drugima.

Drugog dana iz iste oblasti psihologije održat će se predavanje "Stavi pravog čovjeka na pravo mjesto: selekcija" tijekom kojeg će se objasniti proces psihologijskog testiranja kandidata, važnost i uloga psihologijskih mjernih instrumenata, te predstaviti načini pripreme pitanja za intervju, proces provedbe selekcijskog intervjua i vrednovanje odgovora.

Za kliničke psihologe rezerviran je treći dan u vidu predavanja pod nazivom "Narcisoidni poremećaj ličnosti - činjenice i mitovi", kroz koje će se pojasniti kako bliske osobe onih koji imaju narcisoidni poremećaj ličnosti mogu završiti u ulozi žrtve i suočiti se s nizom simptoma, te kako se mogu zaštititi.

 Posljednji dan održat će se dva predavanja, i to "Rizična ponašanja u adolescenciji uzrokuju P - pušenje A - alkohol D - droga", namijenjeno studentima pedagogije, predškolskog odgoja i razredne nastave te predavanje "Što vam neće reći na tečaju priprave za brak" koje će na jednostavan i zanimljiv način približiti relevantne znanstvene spoznaje iz područja psihologije romantičnih veza.

 "Ovaj tjedan smo odabrali jer se 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja", priopćili su organizatori.