Podijeli članak

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 je na županijskim Vladama u ovom bh. entitetu velika odgovornost jer one, kako je kazao, ''imaju sav sistem u svojim rukama''.

On je u razgovoru s Emelom Burdžović dodao da je u Ministarstvu zdravstva danas održan sastanak u kojem su pooštrene mjere.

''Sjedili smo danas i razgovarali i donijeli neke dogovore, neke mjere. Ono što je važno kazati je da u odnosu na Europu, Bosna i Hercegovina još nije u situaciji kao što su neke zemlje. Imajući u vidu kapacitete zdravstvenog sistema, možemo biti zabrinuti. Donijeli smo preporuke, donijeli upozorenje županijskim stožerima da razmotre situaciju'', ispričao je on.

Potom je rekao da je moguće da će se u narednom periodu dogoditi ''parcijalni lockdown'' u Bosni i Hercegovini.

''Može biti parcijalni lockdown, ali ja bih rekao da je za to prerano. Prije toga se mogu poduzeti mnoge mjere. Županijske Vlade imaju sav sistem u svojim rukama, one mogu angažirati MUP, mogu donijeti nove restriktivne mjere i dogovoriti novu kaznenu politiku. U Sarajevu, 90 posto stanovništva nosi maske, to je izostalo u mnogim županijama. Vrlo otvoreno: da li MUP-ovi rade svoj posao, kad mi imamo 500, 200, 300 ljudi na skupovima?'', kazao je gost Dana uživo i nastavio:

''Imate masovne skupove koji ako su najavljeni, moraju biti odobreni u MUP-u. Ja neću ulaziti u politički razgovor, ali svaka politička stranka koja krši i pokazuje nedosljednost u provođenju mjera, pokazuje ono što možemo od njih očekivati nakon izbora. Nisam politički aktivan i ne namjeravam biti'', ispričao je on.

Posjeduje li BiH dovoljno testova?

''Imamo dovoljno testova, ne trebamo se brinuti, a pokrenuli smo i nabavke. Jako puno sredstava je potrošeno u tom segmentu, imamo čak i testove za gripu, uskoro očekujemo i testove koji mogu u isto vrijeme procijeniti da li je gripa ili je COVID. Najveći problem je zdravstveni kadar koji je umora, iscrpljen i malo ga ima'', naglasio je Čerkez.