Podijeli članak

U Vladi Federacije BiH je održan radni sastanak na poziv premijera Fadila Novalića, kojem su nazočili predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Federalne uprave za inspekcijske poslove te Ministarstva zdravstva FBiH.

Novinarima se  nakon sastanka Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministarstva zdravstva. Cilj ovog radnog sastanka je bio razmjena informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te poduzimanje i praćenje mjera u borbi protiv koronavirusa. 

-Zaključili smo kako je stanje dosta teško, ali da ga još uvijek kontroliramo. Potrebno je uraditi i dodatne napore da se stabilizira situacija. Potreban je i veći i jači angažman inspekcija, kao i ministarstava unutarnjih poslova -  kazao je Čerkez.

Na radnom sastanku je dogovoreno da se u ponedjeljak federalni premijer sastane s premijerima županija, ministrima zdravstva te predstavnicima Federalne uprave za inspekcijske poslove, Civilne zaštite i sa dva predsjedavajuća Parlamenta FBiH kako bi razgovarali o mjerama i pojačanju aktivnosti na sprečavanju širenja virusa.

Čerkez je dodao kako postoji niz instrumenata na raspolaganju županijama u borbi protiv virusa, a da to nije "lockdown" koji ne bi mogli izdržati. 

Ranije je premijer Novalić najavio kako neće biti ni policijskog sata, niti restrikrivnih mjera, jer bi to sve ugrozilo ekonomiju. Nije rekao je li plaćanje 10,5 milijuna maraka za beskorisne respiratore ugrožavanje ekonomije.