Podijeli članak

Predsjednici Gospodarske komore FBiH i Industrijske gospodarske komore Albanije regije Drač, Marko Šantić i Alban Isteri danas su u Mostaru potpisali memorandum o međusobnoj suradnji.

Nakon ceremonije potpisivanja, Šantić je izrazio uvjerenje o tome da će na ovaj način trgovinska razmjena između Albanije i BiH, praktično, biti pokrenuta s mrtve točke, ali i da će intenzivnije krenuti u realizaciju projekata i programa prekogranične suradnje.

- Do sada smo radili projekte s Hrvatskom i Crnom Gorom i nema nikakvog razloga da taj proces ne otvorimo s Albanijom. Vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Albanije je simbolična i na godišnjoj razini je to 50-tak milijuna maraka. Kada je riječ o uvozu i izvozu s Albanijom, uglavnom je to željezo, čelik, drvo i drvne prerađevine. Inače, kako veliki prostor suradnje vidimo u turizmu, jer jako veliki broj naših državljana za odmor bira upravo Albaniju - rekao je Šantić.

Isteri je naglasio kako je ovaj memorandum svojevrsna podloga za buduću suradnju koja će, kazao je, biti konkretizirana u ožujku iduće godine na Mostarskom gospodarskom sajmu, na kojem će se svojom ponudom predstaviti albanski gospodarstvenici.

- Također, naše aktivnosti usmjerene su ka ulasku u Europsku uniju, što je cilj obje zemlje - kazao je Isteri.