Podijeli članak

Sudbina razvojačenog branitelja Fikreta Dedića, kojemu je na Facebooku objavljena fotografija kako grli djecu prije odlaska na izdržavanje zatvorske kazne zbog krađe nekoliko metara drva u državnoj šumi, rastužila je mnoge početkom ovoga tjedna te ukazala na probleme ove populacije, piše Večernji list BiH. Nedugo nakon toga pokrenuta je i javna inicijativa da ga se pomiluje zbog teškog socijalnog stanja, ali i kao svojevrstan bunt na stanje u državi u kojoj su kriminal i korupcija na iznimno visokoj razini. U Uredu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare za Večernjak su odgovorili kako nikakav zahtjev za pomilovanjem Dedića nije stigao, piše Vecernji list.

“Ako taj zahtjev bude upućen, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara će ga razmotriti, jednako kao i sve druge”, rekli su za Večernjak iz Čavarina ureda. Aktualni predsjednik Federacije BiH poznat je kao iznimno rigorozan te je do sada jako mali broj ljudi dobio pomilovanje za razliku od pojedinih prethodnika. Procedura za pomilovanje je dosta složena. Najprije se podnosi zahtjev ovlaštene osobe nakon pravomoćnosti presude, uz njega treba slijediti i izjašnjenje ustanove u kojoj služi kaznu. Ovaj zahtjev s nizom drugih dokumenata ide Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH, odnosno posebnom povjerenstvu koje donosi mišljenje o tome ima li takav zahtjev opravdanje. Zatim sva ta dokumentacija dolazi u Ured predsjednika Federacije BiH. Pomilovanje, kao oblik milosti izvršne vlasti, daje upravo predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine uz konzultacije s potpredsjednicima. Pri tome je predviđeno nekoliko načina pomilovanja kroz potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjene izrečene kazne blažom ili pak uvjetnom osudom. Uz to, može se donijeti odluka ukida li se ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosne zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti. Mogu se ukinuti određene pravne posljedice ili pak određuje njihovo kraće trajanje te se određuje brisanje osude. Fikretu Dediću iz Bužima tek predstoji takva procedura. Njegova supruga Ramiza potvrdila je kako je točno da je muž sjekao drva u državnoj šumi, ali da se iza svega krije teška životna priča koja je ovog razvojačenog branitelja i dovela u sadašnju situaciju. “Posjekao je tri metra drva u državnoj šumi i ta drva nosio na svojim leđima jer nema traktor”, navela je. Sve je počelo prije tri godine kada je Dedić s još nekolicinom susjeda iz Bužima otišao nabaviti drva. U povratku ih je zaustavila policija i od tada kreće postupak.

Kako je rekla njegova supruga Ramiza, živjeli su od 50 KM invalidnine i onoga što su uspijevali prodati kada naberu povrće, gljive, trave za čaj. Nakon pravomoćne presude, koju ne osporava, stvari su se zakomplicirale. “Nudili su mu da radi u komunalnom poduzeću umjesto da ide u zatvor i pristao je, ali treći dan je pao, udario o rubnik, slomio nogu i dobio potres mozga. Iz Bužima je hitno prebačen u Bihać gdje su ga operirali. Upravo se kući počeo oporavljati kada su stigli pozivi za sud i na kraju rješenje da mora ići u zatvor. Nismo se tome nadali”, rekla je Ramiza. Potvrdila je kako su se brojni solidarizirali s ovom obitelji, zaključuje Večernji list.