Podijeli članak

Čapljina, urbani biser mediteranske Hercegovine, jedna od najpoželjnijih regija jugoistočne Europe. Prednjači na toliko mnogo načina. Ni jedan drugi grad u Bosni i Hercegovini nema tako izvanrednu lokaciju i prometnu komunikaciju koji su preduvjet za razvoj turizma i drugih industrija.

Kroz Čapljinu prolazi željeznica koja povezuje morsku luku Ploče u susjednoj Hrvatskoj sa cijelom Europom.

Industrijska zona Čapljina nalazi se uz granicu s EU, pored Bijače – jednog od dva glavna međunarodna granična prijelaza u Bosni i Hercegovini, a u središtu je međuregionalnog raskrižja autoputa: Jadransko-jonske magistrale i koridora Vc. To je čini idealnim mjestom za ulaganje u logističke centre i proizvodne pogone.

Posebno atraktivna za investitore je turistička zona u neposrednoj blizini poznatog međugorskog svetišta, koju svake godine posjeti milijun turista. U turističkoj zoni trenutno je 30 slobodnih mjesta za ulaganje u smještajne i druge objekte.
Čapljina je grad na četiri rijeke i sedam jezera. U kombinaciji s kasnoantičkim spomenicima Mogorjelo i Gabela, drevnim kamenim gradom Počitelj i egzotičnim parkom prirode Hutovo Blato – najveći rezervat ptica u Europi, nevjerojatnom gastronomijom i nevjerojatnim vinima, čini ga savršenim prostorom za masovni razvoj turizma. Blizina tri međunarodne zračne luke u Mostaru, Sarajevu i Splitu sa redovnim letovima, dodatni je pokazatelj za investitore koliko potencijala leži u ovom gradu.

U skladu s dugoročnom vizijom Čapljine da postane sve dominantnije regionalno središte, intenzivno se radi na razvoju poslovne infrastrukture. Greenfield lokacije, pojednostavljene procedure, smanjeni operativni troškovi i kvalitetna radna snaga očekuju zainteresirane investitore.
Prema Dijani Bošnjak, predsjednici Centra za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP), jedinstvenog „one stop-shop-a“ za ulagače u Hercegovini, to je rezultat političkih promjena, zajedno sa strukturiranom, trajnom kampanjom gradonačelnika Smiljana Vidića da Čapljinu otvori svijetu i prenese je iz prilično lijepog, ali uglavnom nepoznatog, južnoeuropskog zaleđa u žarište za globalna ulaganja.

Zahvaljujući iznimno razvijenoj ekološkoj svijesti građana, Čapljina zasluženo nosi titulu “najljepšeg I najuređenijeg grada u BiH”, a njihov gradonačelnik titulu “najnačelnika srednje i jugoistočne Europe”.