Podijeli članak

Što ako nećemo imati dovoljno liječnika, pitanje je na koje je pokušao odgovoriti ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u dnevniku Nove TV.

"Iako ne očekujemo takav scenarij, mi se pripremamo za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na intenzivnoj njezi Covid bolesnika. Pripremamo se i za scenarij da će se educirati i drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi, to se događalo i za vrijeme Domovinskog rata. Svi mi koji smo tada išli na front prolazili smo tečajeve", rekao je Capak.

Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nada da do toga neće doći.

Capak je kazao da oko 10 posto ukupno oboljelih završi na hospitalizaciji, a prema njegovim rijelima, mi smo daleko od toga da popunimo bolničke krevete. Imamo ih oko 20 tisuća, a neki od njih mogu se prenamjeniti i za Covid bolesnike.

"Nismo razmišljali o policijskom satu i ne mislimo da je 'lockdown' potreban. Potrebno da se ljudi pridržavaju mjera", rekao je Capak i dodao da Stožer ima još prostora za donošenje mjera poput ograničenja radnog vremena i ogrnaičenja okupljanja.