Podijeli članak

"Ja protiv Osmana Mehmedagića nemam ništa lično, ali mu poručujem da pokaže validnu diplomu i ja se nikada više neću baviti politikom", kazao je u Pressingu na N1 Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini SŽ, piše N1.
 

Optužili ste direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića Osmicu za satanizaciju vas i vaše obitelji?

Ima mnogo dokaza, to traje dvije, tri godine, a kulminiralo je kada sam u programu N1 kazao da tko nema diplome ne može obnašati važne funkcije. Kakvu to poruku šaljemo mladima? 2020. pojavljuje se diploma da je završio fakultet 2013. godine. Najžalosnije od svega je da je ovu diplomu proglasio tajnim dokumentom. Ja protiv njega nemam ništa lično, apsolutno. Ja mu poručujem da pokaže validnu diplomu i ja se nikada više neću baviti politikom. Ali on nema diplome.

Zašto predsjednik SDA Bakir Izetbegović toliko inzistira da Mehmedagić vodi OSA-u?

Moguće je da su oni prijatelji, ja s tim nema problem, ali ako neko ne ispunjava uvjete... pa ne mogu ja otići u bolnicu i operirati, nisam ja doktor medicinskih znanosti. Ima kvalitetnih ljudi u OSA-i, ne mora on stalno biti tamo.

Osmica se miješao u izbor Županijskog  odbora SDA Sarajevo i postavio je tamo svoga rođaka, koji uopće nije član SDA. To mi je potvrdio Skaka, koji je bio na tom sastanku. Mi Bošnjaci sebi ne smijemo dozvoliti skrnavljenja institucija Bosne i Hercegovine, mi moramo biti predvodnici. Zato sam podnio ostavku u SDA.

Vi ste bili među najglasnijima da se Asim Sarajlić isključi iz SDA nakon afere koja se veže za njegovo ime, a kažu da ste i vi lobirali da se glasa za Abdulaha Skaku na izborima za gradonačelnika Sarajeva.

Ovo nikada nisam rekao, ja sam predlagao da Hrvat ili Židov  bude gradonačelnik, čak se i Skaka naljutio. Ja sam to predlagao zbog Sarajeva kao centra. Ali sam pogriješio jer Skaka dobro radi posao. To je prava istina. Notorna je laž da sam lobirao. Pitajte Skaku.

Fikret Prevljak, predsjednik Županijskog odbora SDA Sarajevo kaže da će vas izbaciti iz SDA?

Poručujem da me odmah izbace iz SDA, ja se ne bojim prijetnji, ja njega ne priznajem kao legalno izabranog.Optužio vas je da surađuje protiv države?

To i budala zna da nije istina. Kad ne znaju što će kažu radim s Rusima, Čovićem, Dodikom...

Da li su točne optužbe da se glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić rušite Izetbegovića?

Kada je Tadić izabrana moj brat Dubravko je prvi dobio otkaz.

Optužuju vas i za rušenje predsjednika Suda BiH Ranka Debevca?

U javnosti su se pojavile informacije kako Debevac ima dvojno državljanstvo. Što, sad je to super?

Jeste li ranije znali da Debevac ima i državljanstvo Španjolske?

Kako ću znati, ja nemam problem s tim čovjekom. Ali ako ima dvojno državljanstvo to je problem, što bi sa mnom bilo kada ne bih imao diplomu. Ja ne mogu šutjeti na te stvari. Ja sam javna osoba.

Kakva je vaša veza s portalom Pressmedia?

Nikakva. Oni su ženi, mužu i njenom ocu (osnivačima Pressmedije) označili metu. To je strašno. To nema u Sjevernoj Koreji. Kada se portal Raport pokrenuo odmah su pitali da li Aljoša i Denis Zvizdić stoje iza toga. I da imam svoj medij u čemu je problem? Je li to krivično djelo?