Podijeli članak

Novo istraživanje otkrilo je koliki danak uzima majčinstvo, ali i koliko malo podrške i razumijevanja postoji za takve probleme.

Istraživanje koje je proveo The Baby Show otkrilo je da čak 70 posto novopečenih mama prolazi kroz probleme s mentalnim zdravljem tijekom ili nakon trudnoće. Pritom je najčešće riječ o tjeskobi (36 posto), slijedi takozvani "baby blues" (18 posto), pa postporođajna depresija (12 posto).

Ispitano je 1000 žena, a skoro dvije trećine (63 posto) kažu da je njihovo samopoštovanje drastično palo nakon što su postale majke. S druge strane, strah od nepoznatog je zadao probleme za njih 65 posto.

Zabrinjavajuće je da bi se 51 posto ispitanica obratilo obitelji za pomoć, a ne babicama ili liječniku.

"Ovi podaci su alarmantni i otkrivaju očajničku potrebu za većom brigom o mentalnom zdravlju rodilja. Iako mi je drago da postoji svjesnost o problemima mentalnog zdravlja, za razliku od perioda prije 20 godina, i dalje predstoji puno posla", upozorila je dr. Sarah Vohra za Metro UK, prenosi Index.

"Ako ste novopečena majka, zabrinuti partner ili se borite s negativnim mislima u trudnoći ili nakon nje, važno je progovoriti i potražiti stručnu pomoć", zaključuje dr. Vohra.