Podijeli članak

Je li korona, kako se dosad nagađalo, uspjela stati na kraj navikama neprijavljivanja gostiju ili su se s prvim “boljim” turističkim vikendom ipak brzo vratili starim navikama u Hrvatskoj?  Pretpostavka je, naime, posljednjih mjeseci bila kako je opaka pandemija, koja je prilično dotukla turizam, čak i one najtvrdoglavije u sektoru nagnala da ove godine prijave te plate pristojbu za svakog pojedinog gosta, kako se ne bi našli u situaciji da im se razboli neprijavljeni gost, no statistika koja je dostupna za prošli vikend ipak ukazuje kako je dio gostiju moguće negdje promaknuo, piše Jutarnji list. 

Naime, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tijekom vikenda od 7. do 9. kolovoza, dakle protekli petak, subotu i nedjelju, u srcu feragosta, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju, koji su nakon dolaska u destinaciju započeli svoj odmor u nekom od komercijalnih ili, pak, nekomercijalnih oblika smještaja.

Također, na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova moguće je pratiti statistiku o ulasku domaćih i stranih putnika te osobnih vozila preko graničnih prijelaza, a kada te podatke usporedite s onima koji se vode u nacionalnom turističkom registru, najednom nedostaje gotovo 400.000 osoba.

Kako je vidljivo iz MUP-ove statistike, tijekom vikenda 7., 8. i 9. kolovoza, u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza prešlo ukupno 720.000 putnika, od čega je najveći dio njih došao cestovnim putem, dok se ostatak ulazaka u Hrvatsku odnosi na putnike koji su pristigli vlakom, morskim ili riječnim putem te zrakoplovom. 

U odnosu na statistiku krovne hrvatske turističke marketinške agencije, razlika između službenog broja domaćih i stranih turista te osoba koje su doista tijekom vikenda ušle u Hrvatsku iznosi 400.000 osoba, pa se postavlja pitanje je li doista moguće da više od polovice putnika koji su prošlog vikenda ušli u Hrvatsku nisu bili turisti ili ih je službena statistika spretno uspjela “zaboraviti”?

Je li moguće da je 400 000 ljudi došlo 'kod rodbine i prijatelja'? Teško! Vjerojatno će početi velike provjere.