Podijeli članak

Šesti veljače zauvijek će ostati upamćen kao jedan od najtužnijih datuma u povijesti sporta. Naime, na današnji dan 1958. godine,  odvila se tragedija kasnije imenovana Münchenskom zrakoplovnom nesrećom, strahota u kojoj su smartno stradale 23 osobe, među njima osmero igrača Manchester Uniteda, članova tzv. “Busbyjevih beba”.

Nesretni su ljudi poginuli pri polijetanju zrakoplova Airspeed Ambassador 2, i to pri trećem pokušaju pilota Jamesa Thaina i kopilota Kennetha Raymenta da podignu avion s münchenske piste i krenu put Manchestera.

Premda je postojala takva mogućnost, kapetan Thain je tog snježnog dana odbio ideju da posada i putnici prenoće u Münchenu, gradu u koji su stali zbog goriva po povratku s utakmice protiv Crvene zvezde u Beogradu, te je tako nehotice brojne ljude odveo u smrt.

Kotači zrakoplova su pri polijetanju na pisti pokupili mokar snijeg što je usporilo letjelicu, te je naposljetku avion probio zaštitnu ogradu i lijevim krilom udario o kuću, prenosi Vecernji.ba.

Pri udaru su stradali:

Igrači Manchester Uniteda: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards (umro je u bolnici 15 dana kasnije), Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam “Billy” Whelan.

Članovi stručnog stožera i uprave: Walter Crickmer, Tom Curry, Bert Whalley Novinari: Alf Clarke, Donny Davies, George Follows, Tom Jackson, Archie Ledbrooke, Henry Rose, Frank Swift, Eric Thompson

Članovi posade: Kopilot Kenneth “Ken” Rayment. (umro pet tjedana kasnije od poslejdica ozljeda mozga), Tom Cable